Leaseauto plaat

Elektrisch rijden

Voor-en nadelen

Het aanbod elektrische auto’s op de markt is de laatste jaren enorm gestegen. De aanschafprijzen liggen vooralsnog hoger dan die van auto’s met een verbrandingsmotor. De fiscale bijtelling is echter gunstiger. Daarnaast hebben elektrische auto’s geen CO2-uitstoot en zijn ze dus zeer milieuvriendelijk en geluidloos. Het laden van de elektrische auto vergt meer tijd dan tanken en de berijder zal bij lange ritten rekening moeten houden met tussentijds opladen. Dit vereist de nodige planning voordat de berijder op pad gaat. Bovendien is de actieradius afhankelijk van verschillende factoren, waardoor deze kan afwijken van hetgeen wat vooraf gecalculeerd is door de berijder. Inmiddels zijn er wel diverse modellen op de markt met een behoorlijk toereikende actieradius.

 

Waarom elektrisch rijden?

  • Gunstige fiscale regeling

Een aantrekkelijk werkgever biedt zijn medewerkers ruime keus aan vervoersmiddelen en laat hen profiteren van het gunstige belastingklimaat rondom elektrisch rijden

  • Milieu-impact verkleinen

Met een zo schoon mogelijk zakelijk en woon-werkverkeer draagt een werkgever bij aan een duurzame maatschappij. Een werkgever kan elektrisch rijden actief stimuleren door bijvoorbeeld in het MVO-beleid te streven naar een bepaald percentage elektrische auto’s.

  • Kostenbesparing

De verbruikskosten van een elektrische auto zijn beduidend lager dan bij brandstofauto’s. De besparing op brandstofkosten kan afhankelijk van het aantal kilometers behoorlijk oplopen. Daarnaast heeft een elektrische auto minder onderhoudskosten.

 

Het stimuleren van elektrisch rijden onder de medewerkers

De werkgever kan de medewerkers stimuleren om voor een elektrische auto te kiezen door bijvoorbeeld:

  • Geen boete of overnameverplichting te hanteren bij onverhoopte voortijdige beëindiging van het dienstverband
  • Geen of een verlaagde eigen bijdrage in rekening te brengen bij EV’s
  • De aanleg van een laadpunt thuis te verzorgen
  • Bij de keuze voor een EV een auto uit een hogere klasse toe te staan