go_to_content

Overgang naar elektrisch wagenpark

Wil je ook maatschappelijk verantwoord ondernemen dankzij een elektrisch wagenpark? Ben jij een early adopter en neem je graag kansen als anderen dat nog niet durven? Sta je te popelen om van je grijze wagenpark een groene, duurzame plek maken en daardoor de aantrekkelijkheid van je bedrijf te vergroten? Of ben je nog aan het twijfelen omdat je nog niet zeker weet of een elektrisch wagenpark wel bij je bedrijf past? Of je er nu vroeg of wat later bij bent: het elektrische wagenpark is de toekomst.

De overgang van een normaal wagenpark naar een groener wagenpark lijkt misschien niet gelijk haalbaar. Denk aan het installeren van nieuwe laadpalen en het aanschaffen van een vloot elektrische leaseauto’s. Een dergelijke ingrijpende verandering brengt veel vragen met zich mee. Overstappen van een normaal wagenpark naar een deels - of volledig elektrisch wagenpark vergt uiteraard een aantal aanpassingen, nieuwe afspraken en begeleiding. Maar: dan heb je ook wat. En waarschijnlijk ligt de drempel een stuk lager dan dat je denkt.

Hieronder lees je alles over de voordelen van een elektrisch wagenpark voor jou als ondernemer en, niet te vergeten, de voordelen voor je werknemers.

Nissan Leaf (uitlopend model)

Waarom kiezen voor een elektrisch wagenpark?

Laten we bij het begin beginnen: waarom zou je overstappen op een elektrisch wagenpark en hoe kan elektrisch leasen bijdragen aan het verminderen van de bedrijfskosten?

 • Allereerst betaal je met een elektrisch wagenpark minder belasting. De overheid wilt elektrisch rijden namelijk stimuleren. De bijtelling bedraagt op dit moment 16% in plaats van 22% voor een benzineauto. Dit percentage staat op het moment van kentekendatum vast voor 60 maanden. De bijtelling voor elektrische auto’s stijgt in 2025 naar 22%. Als je er snel bij bent, geniet je nog 60 maanden van een lage bijtelling.

 • Ten tweede betaal je tot 2025 met een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting. Ook zijn elektrische berijders vrijgesteld van bpm tot en met 2024. Vanaf 2025 betaal je eenmalig een bedrag van €350.  Daarnaast zijn de onderhoudskosten ook nog eens lager dan bij normale brandstof auto's, omdat er veel minder onderdelen aan te pas komen.

  Lees ook: Het einde van de BPM-vrijstelling voor bedrijfswagens. Wat betekent dit voor jou in 2024?
 • Daarnaast kun je flink besparen op de brandstofkosten (tot wel 50%!), wat gezien de huidige, stijgende benzineprijs een zeker niet te overzien voordeel is. Bovendien betaal je slechts een zakelijk elektriciteitstarief als je de auto’s in het wagenpark oplaadt. Zo kunnen de auto’s onder werktijd opladen: effectief en geld besparend. Dubbele win.

 • Nog een ander argument voor de elektrificatie van je wagenpark? In de toekomst zullen de grote steden waarschijnlijk steeds meer restricties invoeren wat betreft de toegang tot het centrum voor diesel- en benzineauto’s. Door nu al over te stappen op een geheel elektrisch wagenpark behoud je de toegang tot lage-emissiezones in de steden. 

  Lees ook: Zero-emissiezones stadslogistiek in 2025 een feit
 • En last but not least: naast het kostenplaatje is het natuurlijk ook een prettige gedachte dat je je steentje bij kunt dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot en het behouden van onze planeet.

Toyota bZ4X

Van een grijs naar een groen wagenpark


De noodzaak om duurzamer met onze planeet om te gaan is duidelijk. De zero-emissie stadslogistiek lijkt nu misschien nog een ver-van-mijn-bed show, maar 1 januari 2025 is vlakbij. Het doel van het kabinet is om de CO2-uitstoot in Nederland met 55% te verminderen voor 2030, met een compleet klimaatneutraal Nederland in 2050 op de planning. De overheid wil tegen die tijd dat minimaal 30 à 40 gemeenten zero-emissie zones in hebben gesteld. Vervuilende bedrijfswagens en benzine- en dieselauto’s zullen vanaf dat moment niet meer toegestaan zijn in deze zones.

Op tijd overstappen om te kunnen genieten van de bovenstaande voordelen is daarom sterk aan te raden. Van een benzineauto overstappen naar een elektrisch voertuig gaat namelijk niet altijd in een keer. Een transitie zal altijd tijd en geld kosten. Als bedrijf moet je bijvoorbeeld rekening houden met de aanleg van een laadinfrastructuur die in verhouding staat met de laadbehoefte. Probeer daarom eens te beginnen met een gedeelte van je huidige wagenpark.

Houd naast de infrastructuur ook rekening met verschillende oplaadtijden, verschillende subsidies, onderhoud, primaire processen en vastgoed. Kies je ook voor thuislaadpalen? Een goede administratie van wie en wanneer oplaadt is ook cruciaal. Dit kan aan de hand van een laadpas, net als de huidige tankpas. Met een elektrisch wagenpark valt veel winst te behalen en het brengt andere belangrijke voordelen met zich mee.

Geniet van belastingvoordelen


Wist je dat je als ondernemer gebruik kunt maken van meerdere subsidies voor elektrisch rijden? Zo krijg je een deel van de aankoopprijs vergoed, waardoor emissievrije auto’s ineens een stuk betaalbaarder worden én je wagenpark dus ook.

Er zijn verschillende soorten regelingen en subsidies waar je als onderneming gebruik van kunt maken, zoals de KIA en SEBA-subsidie. Wat deze afkortingen inhouden? Dat lichten we graag toe in onderstaande opsomming:

 • KIA: Staat voor Kleinschaligheids-Investeringsaftrek. Een energievriendelijke investering is niet een vereiste om te genieten van deze subsidie. Deze subsidie is echter zeker te gebruiken voor de aanschaf van elektrische auto’s. Als je in een boekjaar meer dan €2.400 (exclusief btw) geïnvesteerd hebt, dan mag je een extra 28% van dat bedrag aftrekken. Let wel op: dit is niet toe te passen op operational lease.

 • SEBA: dit staat voor de Subsidieregeling Emissieloze bedrijfsauto’s. Via de SEBA-regeling ontvang je 10% korting op de netto catalogusprijs (met een maximum van €5.000) van je elektrische bedrijfswagen. Dit is inclusief bpm en exclusief btw.

 • EIA: dit staat voor Energie Investerings-Aftrek. Deze voordelige regeling biedt gemiddeld 12% op elektrische auto’s, maar ook op zonnepanelen en verlichting. Daarnaast is 45,5% van de energiezuinige investering aftrekbaar van je fiscale winst. Dit is exclusief voor financial leaserijders en dus niet van toepassing voor operational lease.

JAC E-S2

Wat zijn de voordelen voor werkgever?


Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan de overstap naar een elektrisch wagenpark. Voor ieder bedrijf geldt natuurlijk een andere afweging, afhankelijk van het aantal auto’s in het huidige wagenpark, het type auto, het aantal gereden kilometers en de looptijd van de huidige leasecontracten. Daarnaast is de aanschaf van een aantal laadpalen te overwegen. Maar, deze investering betaalt zich gezien de huidige brandstofprijzen, relatief snel terug. Ben je dus gericht op een betere toekomst? Dan is overstappen hoe je het ook wendt of keert, in alle gevallen de moeite waard.

Maak je je zorgen om de actieradius als je een elektrische bedrijfswagen leaset? Dat hoeft niet. De huidige generatie elektrische auto’s kunnen makkelijk tot 300 km per keer halen, op een volle accu. Zorgen over een gebrek aan laadpalen zijn ook niet nodig. Het laadnetwerk binnen en buiten Nederland blijft groeien. Binnenkort wordt het opladen van je auto even - en misschien zelfs makkelijker - dan tanken. Het gebruiksgemak en aanbod zal in de aankomende jaren blijven groeien. Wist je dat er in Nederland in 2030 zo’n 1.8 miljoen laadpalen zullen staan?

Bovendien is een groen wagenpark voor veel bedrijven en belanghebbenden een groot pluspunt. Er wordt tegenwoordig door zowel bedrijven als de consument veel belang gehecht aan een groen imago, en elektrisch vervoer gaat daarmee hand-in-hand. Grote, vooraanstaande bedrijven zoals IKEA gingen je al voor. Des te meer reden om zo snel mogelijk over te stappen naar een elektrisch wagenpark. Goed voor de portemonnee en het milieu.

Werkgeversvoordelen in het kort:

 • Omdat je geen wegenbelasting betaalt, geniet je als ondernemer van een hogere restwaarde en lagere bedrijfskosten. Dit komt doordat elektrische auto’s in vergelijking met normale brandstofauto’s slechts 1/10e onderdelen hebben. Hierdoor betaal je minder onderhoudskosten en verdien je je investering geleidelijk terug. Bij operational lease is dit minder van toepassing, omdat het restwaarderisico bij de leasemaatschappij ligt en de onderhoudskosten in het leasecontract zijn opgenomen. Bij financial lease profiteer je hier in een meer directe vorm van.

 • Wat nu nog een aanpassing is, wordt over een paar jaar het nieuwe normaal. Zo ook het elektrisch wagenpark.

 • Met een elektrisch wagenpark verminder je je CO2-voetafdruk. Daarnaast straal je uit dat een groene toekomst een serieuze core value is van je bedrijf, en dat je het belangrijk vindt om te investeren in het milieu. 

Wat zijn de werknemersvoordelen?

De volgende vraag is of elektrisch rijden ook aantrekkelijk is voor je werknemers. Een vaak gehoord argument tegen elektrisch rijden is dat de actieradius te klein is en dat de werknemers veel tijd kwijt zijn met het tussentijds opladen. Door de snelle laadpalen én een goede planning zal de oplaadtijd niet langer een probleem zijn. Meer weten over oplaadmogelijkheden?

Veel van je medewerkers zullen er ook trots op zijn dat zij op deze manier ook kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld. Het vooruitzicht op minder, of zelfs geen bijtelling is voor velen ook geen vervelende bijkomstigheid. Een enthousiaste “Rijdt die van jou ook zo lekker geluidloos?” zul je vaak genoeg in de wandelgangen horen. 

Meer weten over een elektrisch wagenpark?

Met een elektrisch wagenpark bespaar je op de kosten, maak je je bedrijf duurzamer doordat je je CO2-uitstoot verkleint én geef je je bedrijfsimago een positieve boost. Steeds meer klanten vragen daarom onze hulp hij het verduurzamen van hun wagenpark. Neem gerust contact met ons op voor een gedetailleerd advies op maat, zodat je ook van een grijs naar groen wagenpark kunt overstappen!

Terug naar vorige pagina