go_to_content

BTW bij privégebruik van een zakelijke leaseauto

Als ondernemer kun je kiezen voor een zakelijke leaseauto. Een spiksplinternieuwe auto of een nette occasion bijvoorbeeld. Dit is niet alleen comfortabel, maar ook fiscaal aantrekkelijk. Voor een auto van de zaak kan je namelijk btw van de lease- en autokosten (onderhoud, gebruik, benzine, verzekering) terugvorderen. Naast zakelijke afspraken heb je natuurlijk ook een privéleven waar je kilometers voor maakt. Boodschappen doen, naar vrienden toe en woon-werkverkeer telt als privékilometers. Het gaat specifiek om gebruik buiten werktijden of werkdagen.

Als je een zakelijke auto ook privé gebruikt, betaal je een btw-correctie voor het werkelijke privégebruik. Dit betaal je op 31 januari voor het voorafgaande jaar. Het is dus eigenlijk een correctie voor de eerdere aangifte.

Hoe je dit berekent en alle informatie die je nodig hebt over de BTW bij privégebruik van een zakelijke leaseauto, vind je hieronder.

BTW Privégebruik voor auto van de zaak

Bij privégebruik van auto van de zaak, betaal je dus btw over het werkelijke privégebruik. Om dit bij te houden, kan je een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Op basis daarvan bereken je de verhouding tussen zakelijk gebruik en privégebruik. Wil of kun je geen kilometeradministratie bijhouden? Dat kan ook. Afhankelijk van je situatie kan het bijhouden van de kilometers voordeliger zijn. 

Privégebruik uitrekenen zonder kilometeradministratie (btw-forfait)

Als je veel privékilometers maakt met de auto of de rittenregistratie liever niet bijhoudt, dan is het btw-forfait de beste manier om je btw te berekenen. Dit is een vast percentage over de nieuwwaarde (cataloguswaarde) van de auto. Op dit moment is dat percentage 2,7% inclusief btw en bpm. Dit percentage wordt vastgesteld door de belasting.

Voor een margeauto is dit percentage 1,5%. Bij een marge-auto is al BTW betaald waardoor de ondernemer dit niet meer kan verrekenen. Je betaalt dan bij aanschaf van de auto geen btw. Verder zijn alle berekeningen hetzelfde.

Een andere uitzondering waarbij sprake is van verlaagde btw is wanneer je diensten en leveringen vrijgesteld van btw zijn. Dit geldt voor specifieke branches en bedrijfsactiviteiten. Je btw-correctie voor privégebruik van de zakelijke auto wordt dan evenredig verlaagd.

Rekenvoorbeeld privégebruik zonder registratie

Stel de btw die je moet betalen voor het privégebruik vast op 2,7% van de cataloguswaarde van de auto, inclusief btw en bpm.

Je leaseauto heeft een cataloguswaarde van € 30.000, inclusief btw en bpm. Dan betaal je voor het privégebruik € 810 btw (2,7% x € 30.000).

Privégebruik uitrekenen met kilometerregistratie (btw-correctie)

Wanneer je grotendeels zakelijk rijdt met de auto is het voordeliger om met de daadwerkelijke kilometers de btw te verrekenen.

Om de kilometerregistratie uit te rekenen is een sluitende kilometeradministratie nodig: het moet af te leiden zijn hoeveel kilometers je zakelijk en privé hebt gereden. Aan de hand daarvan kan je de verhouding berekenen tussen zakelijk en privégebruik.

Om het makkelijker te maken heeft de Belastingdienst een rekenhulpmiddel gemaakt. Hiermee kan je eenvoudig berekenen hoeveel BTW je betaalt voor privégebruik van een auto van de zaak.

Let op: Voor de btw wordt het woon-werkverkeer aangemerkt als privégebruik! Dit geldt zowel voor de ondernemer als voor zijn personeel.

Je rittenregistratie bijhouden

Elke kilometer bijhouden vraagt om discipline. Maar het kan wel voordelig uitpakken wanneer je niet veel privékilometers maakt. Bijhouden kan in je eigen notities, via Word of Excel bestanden. Ook zijn er speciale apps voor ontwikkeld, inclusief keurmerken die aangeven dat het systeem voldoet aan de voorwaarden van de belastingdienst. Vaak zijn deze abonnementen of diensten te gebruiken tegen betaling.

Onjuiste registratie

Wat gebeurt er als je een privérit registreert als een zakelijke rit? Zonder goede uitleg riskeer je een boete en naheffing van deze kilometers. De belastingdienst voert hiervoor steekproeven uit bij rittenregistraties.

Wanneer betaal je btw over de eigen bijdrage? 

Als de gebruiker van de auto (werknemer) een eigen bijdrage betaalt voor de leaseauto, dan moet de werkgever btw afdragen uit de ontvangen eigen bijdrage. Dit is namelijk een vergoeding voor een prestatie. Vaak wordt dit bedrag ingehouden op het loon. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van de afspraken die er zijn.

De eigen bijdrage kan ‘normaal’ of te laag zijn. ‘Normaal’ is als de eigen bijdrage gelijk is aan de uitgaven voor privégebruik. Als de eigen bijdrage te laag is en het bedrag dus niet kostendekkend, moet er btw betaald worden over de uitgaven voor privégebruik. 

Vaste btw betalen over de eigen bijdrage

Ook kan je ervoor kiezen om voor het privégebruik 2,7% van de cataloguswaarde (inclusief btw en bpm) op te nemen in de aangifte van het laatste belastingtijdvak van het jaar. In dat geval betaal je geen btw over de bedragen die je in rekening hebt gebracht bij je personeel.

Let op: Is het btw-bedrag dat je moet betalen over de eigen bijdrage van je personeel hoger dan de btw die je moet betalen volgens de 2,7%-regeling? Dan moet je wel btw betalen over de in rekening gebrachte bedragen. In dat geval kun je de 2,7%-regeling niet toepassen.

Hoe moet ik de BTW betalen? 

Het bedrag aan BTW over privégebruik dat uiteindelijk betaald moet worden, wordt opgenomen in de BTW-aangifte. Deze BTW betaal je bij de laatste BTW-aangifte van het boekjaar. Je geeft het op bij ‘Omzetbelasting’ bij privégebruik.

Je dient uiterlijk 31 januari de btw-correctie in van het jaar daarvoor. 

Verschil tussen eigen bijdrage & bijtelling

De belastingdienst ziet een auto van de zaak als extra loon. Daarover moet extra belasting betaald worden, ook wel bijtelling genoemd. De hoogte van de te betalen bijtelling verschilt per jaar en per auto. Voor de meeste auto’s geldt een percentage van 22%.

Deze auto van de zaak kan dus ook privé gebruikt worden. Bij meer dan 500 privékilometers, betaal je inkomstenbelasting of loonbelasting over de bijtelling. Bij privégebruik is vaak sprake van een eigen bijdrage van de werknemer, het bedrag dat de fiscus in rekening brengt voor het eigen gebruik. De eigen bijdrage of btw is dus een bedrag boven op de bijtelling voor privégebruik.

De eigen bijdrage kan nooit hoger zijn dan de bijtelling, omdat de Belastingdienst heeft goedgekeurd dat de bijtelling niet ‘negatief’ mag zijn. Als de eigen bijdrage toch hoger blijkt dan de bijtelling, wordt de bijtelling voor die maand 0 euro.

Auto langer dan 4 jaar in zakelijk bezit? 

Na 4 jaar wordt de zakelijke auto voor privégebruik iets voordeliger. Vanaf het 5e jaar mag je namelijk voor privégebruik van een bedrijfsauto 1,5% van de cataloguswaarde afschrijven in plaats van 2,7%. Bij een youngtimer (auto’s tussen de 15-25 jaar oud) kan het btw-forfait hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten.

Maximum aan btw voor privégebruik

Er is een bovengrens gesteld voor de btw die je betaalt over privégebruik. De correctie (btw die je moet betalen) hoeft niet hoger te zijn dan de btw die je hebt afgetrokken.

Wil je meer weten over de BTW bij privégebruik van een zakelijke leaseauto of over andere fiscale aspecten van het gebruik van een zakelijke auto? Neem dan contact op met een fiscalist of bel onze helpdesk. Onze specialisten helpen je graag verder!

Meer weten?

De beste leasedeal krijg je door onafhankelijk advies

  • Wij checken prijzen van meerdere leasemaatschappijen
  • Onafhankelijk advies op maat
  • Zakelijke leaserijders geven ons een 9,3
  • Binnen 15 minuten een offerte op maat
Neem contact op
Terug naar vorige pagina