go_to_content

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat je betaalt voor het gebruik van de auto van de zaak voor privéritten. De Belastingdienst beschouwt dit privégebruik namelijk als loon in natura. Ook hierover moet je belasting betalen. Je betaalt bijtelling als je jaarlijks 500 kilometer of meer privé rijdt met de auto.

Wat bepaalt de hoogte van de bijtelling?

De hoogte van de bijtelling hangt af van:

  • de fiscale waarde van de auto (inclusief de opties af-fabriek, maar exclusief de accessoires die later worden gemonteerd
  • het bijtellingpercentage (In 2022 16% voor elektrische auto's en 22% voor brandstofauto's)
  • de belastingschijf waarin je je inkomstenbelasting betaalt.

Het bijtellingspercentage

Vanaf 2020 is het een en ander gewijzigd in het bijtellingspercentage voor elektrische auto's.

Bijtellingspercentages
Type auto 2021 2022 2023
Niet elektrisch 22% 22% 22%
Elektrisch 12% 16% 16%

Bijtelling grens*

(Tesla-Taks)

€40.000,- €35.000,- €30.000,-

* Voor elektrische auto's met een cataloguswaarde tot dit bedrag geldt het lage bijtellingspercentage. Is je elektrische auto duurder, dan betaal je een gecombineerd percentage. Voor bedragen daarboven geldt namelijk een bijtellingspercentage van 22%.

Bijtelling berekenen

De netto-bijtelling is het bedrag dat het je als berijder netto kost om de leaseauto ook privé te gebruiken. Ofwel: wat krijg je netto minder aan salaris omdat je een leaseauto rijdt. Dit is als volgt te berekenen:

Fiscale waarde x bijtellingspercentage x percentage belasting (afhankelijk van het inkomen)

Een rekenvoorbeeld

Fiscale waarde van auto: € 25000
Bijtellingspercentage:  22%
Belastingschrijf: 52%

Bijtelling: € 25.000 x 22% = € 5.500,- per jaar
Netto-bijtelling: € 5.500,- x 52% IB = € 2.860,- per jaar

Hoe lang is de bijtelling geldig?

Het bijtellingspercentage geldt voor een periode van 60 maanden. Deze periode gaat in op de 1e dag van de maand die volgt op de maand waarin voor het eerst een kenteken is afgegeven. Het percentage blijft ook gelden als de auto van eigenaar wisselt of als een andere werknemer de auto gaat gebruiken. Direct na afloop van de periode van 60 maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden. Het nieuwe percentage geldt dan weer voor van 60 maanden.

Actuele informatie, advies of een berekening?

Let op: bovengenoemde percentages, bedragen en informatie zijn aan wijzigingen onderhevig. Neem daarom contact op voor de meest actuele informatie of voor een indicatieve berekening en advies over jouw situatie. Voor een exacte berekening kun je ook terecht bij je boekhouder.
 
Neem contact op
Terug naar vorige pagina