go_to_content

Klaar voor zorgeloos rijden? Ontdek de voordelen van operational lease!

Ben jij of is jouw bedrijf op zoek naar een flexibele manier om een auto te gebruiken zonder gedoe? Dan is operational lease de oplosing. Wij leggen je uit waarom.

Wat is operational lease?

Operational lease is een vorm van leasen waarbij je als ondernemer een auto voor een bepaalde periode huurt. De auto blijft in het bezit van de leasemaatschappij. Het belangrijkste kenmerk van operational lease, is dat alle operationele zaken, zoals verzekering, onderhoud en reparaties, bij de leasemaatschappij liggen. Je betaalt een vast bedrag per maand, en alle kosten aan zowel het voertuig én bijbehorende diensten worden gedekt. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. 

Dit zijn de inbegrepen kosten:

 • Onderhoud en reparatie
 • Banden
 • Ophalen en wegbrengen bij onderhoud
 • Allrisk verzekeren
 • Vervangend vervoer
 • Wegenbelasting
 • Pechhulp in binnen- en buitenland
 • Afschrijving
 • Verhaalbijstand bij ongelukken

Wat is het verschil tussen operational lease en financial lease?

Het grootste verschil tussen operational lease en financial lease is het eigendomsbezit. Je wordt de eigenaar van het voertuig en je moet zelf de kosten voor de verzekering, het onderhoud en eventuele reparaties dragen. In tegenstelling tot operational lease waarbij je zo goed als zorgeloos kunt rijden, omdat alle bijkomende kosten en risico’s voor de leasemaatschappij zijn. 

Dit zijn concreet de voordelen van operational lease

 • Kostenbeheersing: Met operational lease heb je volledige duidelijkheid over je maandelijkse kosten. Daardoor kan je beter budgetteren en voorkom je onverwachte verrassingen.
 • Gemak: Bij operational lease hoef je je geen zorgen te maken over administratieve taken, zoals het afhandelen van verzekeringen, het plannen van onderhoud en het regelen van belastingzaken. Dit doet de leasemaatschappij allemaal voor je.
 • Flexibiliteit: Met operational lease heb je flexibiliteit wat betreft de duur van het contract en het aantal kilometers wat je per jaar rijdt. Je kunt het leasecontract volledig configureren aan jouw behoeften en de situatie van jouw bedrijf.
 • Geen restwaarderisico: Bij operational lease draag je geen risico voor de restwaarde van het voertuig. Aan het einde van het contract lever je het voertuig in bij de leasemaatschappij.

Meer weten over de grootste verschillen tussen operational en financial lease? → Vind hier alles wat je moet weten.

Operational lease voor ZZP’ers

Wanneer je ZZP’er bent kan operational lease een interessante optie zijn voor het leasen van een voertuig. Operational lease biedt je de mogelijkheid om zonder grote investering en tegen een vast maandbedrag een representatief voertuig te rijden. Daarnaast zijn de kosten voor ZZP’ers fiscaal aftrekbaar. De volgende zaken kun je van de winst aftrekken:

 • Brandstof
 • Verzekering
 • Onderhoud
 • APK
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Afschrijvingen
 • Parkeerkosten
 • Reparaties

Ook profiteer je van de voordelen van operational lease, zoals kostenbeheersing, gemak en flexibiliteit. 

Meer weten over leasen als ZZP'er? → Lees hier alles wat je moet weten over operational lease voor ZZP'ers

Hoe zien de maandlasten van operational lease eruit?

Hoe hoog de maandlasten bij operational lease zijn hangt af van een aantal factoren. Dat heeft te maken met het type voertuig, de duur van het contract, het aantal kilometers per jaar en extra opties. Om een nauwkeurige schatting te krijgen van de maandlasten kun je contact opnemen met onze experts. Zij helpen je met het bepalen van de beoogde maandelijkse kosten. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken en een leasecontract kiezen dat helemaal bij jou en je bedrijf past.

Occasion operational lease

Naast dat je gloednieuwe voertuigen kan leasen, is het ook mogelijk om occasion te leasen via operational lease. Een occasion is een tweedehands voertuig dat in dit geval door een leasemaatschappij wordt aangeboden. Waarom kiezen voor occasion lease? Dit kan voordeliger zijn dan het leasen van een nieuw voertuig, omdat de afschrijving op een occasion vaak lager is. Dit kan er dus ook voor zorgen dat de maandelijkse kosten lager uitvallen in het leasecontract.

Bovendien is het aanbod van occasions doorgaans divers en ruim, waardoor bedrijven meer keuzemogelijkheden hebben op het gebied van merk, model en specificaties van het voertuig.

Full operational lease

Full operational lease is de meest uitgebreide vorm van operational lease. Het omvat alle diensten en kosten die bij operational lease horen, zoals:

 • Verzekering
 • Onderhoud
 • Reparaties
 • Wegenbelasting 
 • Vervangend vervoer bij schade of onderhoud

Met full operational lease hoef je je nergens zorgen over te maken en kun je zorgeloos rijden. Je hebt een all-inclusive pakket, waarbij alle aspecten van het voertuigbeheer worden verzorgd door de leasemaatschappij. Als lessee hoef je je geen zorgen te maken over onverwachte kosten voor onderhoud of reparaties, omdat deze zijn opgenomen in het leasecontract.

Naast de kosten voor onderhoud en reparaties zijn ook de verzekeringskosten inbegrepen bij full operational lease. Dit betekent dat een leasemaatschappij de verantwoordelijkheid draagt voor het afsluiten en betalen van de verzekering voor het voertuig. Bij schade of een ongeval hoef je je dus geen zorgen te maken over het regelen van de verzekeringskwesties, omdat de leasemaatschappij dit voor je afhandelt.

Netto operational lease

Netto operational lease is een variant van operational lease waarbij bepaalde kosten, zoals brandstof en verzekering, niet zijn inbegrepen in het maandelijkse leasebedrag. In plaats daarvan draag je als lessee zelf de verantwoordelijkheid voor deze kosten. Deze leasevorm is interessant voor ondernemers die meer controle willen hebben over aspecten zoals de keuze van de verzekeraar of de brandstofleverancier.

Kortom, operational lease biedt ondernemers, inclusief ZZP'ers, de mogelijkheid om een voertuig of bedrijfsmiddel te leasen zonder zich zorgen te hoeven maken over operationele zaken. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe auto, een occasion of specifieke leasevoorwaarden, er is altijd een passende oplossing beschikbaar.

Ik wil operational leasen, en nu?

Het proces van operational lease is vrij eenvoudig. Nadat jij een keuze hebt gemaakt voor een voertuig worden de contractvoorwaarden met je besproken en vastgelegd. Dit omvat o.a. de contractduur, het aantal kilometers per jaar en eventuele extra services die je wil afnemen. Zodra het contract door jou is ondertekend, levert de leasemaatschappij het voertuig aan jou als lessee. 

Bij Leaselinq staan we altijd klaar om deskundig advies te bieden. Wat ons onderscheidt, is dat we als tussenpersoon niet gebonden zijn aan specifieke leasemaatschappijen, waardoor je verzekerd bent van een onafhankelijk advies. We onderzoeken de prijzen en voorwaarden van verschillende leasemaatschappijen en presenteren een offerte die perfect aansluit bij jouw behoeften. Binnen slechts 15 minuten kan er al een advies op je bureau liggen.