go_to_content

Grijs kenteken verdwijnt: Geen BPM vrijstelling meer voor bestelauto’s

Mercedes Vito Gesloten bestel

BPM vrijstelling stopt per 1-1-2025

Ben je eigenaar van een bestelauto? Dan heb je tot nu toe kunnen profiteren van een BPM vrijstelling voor je bedrijfswagen(s). Per 1 januari 2025 verlies je dit voordeel omdat deze vrijstelling per die datum komt te vervallen.

Waarom verdwijnt het grijs kenteken?

De bpm-vrijstelling voor bestelauto's werd in 2005 ingevoerd als een stimulans voor ondernemers om te investeren in schonere en zuinigere voertuigen. Het idee was om de aanschaf van milieuvriendelijke bestelauto's te bevorderen door de belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm) niet toe te passen op deze categorie voertuigen. Hierdoor kon je als bedrijf aanzienlijke kostenbesparingen realiseren bij de aanschaf van bestelauto's.

Het laten vervallen van de BPM vrijstelling is de volgende stap in het stimuleren van bedrijven om hun wagenpark verder te verduurzamen. De BPM zal namelijk berekend worden op basis van CO2-uitstoot. De kosten bedragen € 66,91 per gram CO2 die een bedrijfswagen uitstoot.

Je komt dus alleen nog in aanmerking voor vrijstelling als je bestelauto’s geen CO2 uitstoten. Bedrijfswagens die hier voor in aanmerking komen zijn elektrische auto’s, deze zijn namelijk emissievrij.

Gevolgen voor eigenaren van bedrijfswagens

Voor bestelauto’s geleased voor 1 januari 2025 verandert er niks. Je maandelijkse lease bedrag blijft ten aanzien van de BPM component tot het einde van de looptijd gelijk* Voor bedrijfswagens die voor 1 januari 2025 worden geleased geldt de BPM gewoon nog.

Alleen voor bestelauto’s die na 1 januari 2025 worden geleased geldt dat de catalogus waarde omhoog gaat met de waarde van het BPM bedrag en zullen dus aanzienlijk in prijs stijgen.

Wil je voor die tijd nog voordelig een nieuwe bedrijfswagen leasen of advies over de mogelijkheden om elektrisch te gaan rijden? Neem dan contact op met een van onze specialisten. 

*Andere factoren zoals een afwijkend kilometrage kunnen zoals altijd gewoon worden doorgevoerd. Daarin wijzigt niks door deze regeling.