go_to_content

Waarom is er een energieprijs plafond?

Om de hoge energieprijzen te helpen bestrijden, stelt de regering een tijdelijk prijsplafond (van 1 januari tot en met 31 december 2023) voor gas en elektriciteit voor. Dit zal de hoognodige verlichting bieden voor kwetsbare gezinnen die worstelen met de almaar stijgende energiekosten, maar ook kleinere kantoren en zzp’ers die recht hebben op de belastingvermindering in de energiebelasting (de zogenoemde kleinverbruikersregeling).

Wat zijn de spelregels voor 2023?

In 2023 wordt de maximale energieprijs voor kleine energieaansluitingen € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh. Dit betekent dat huishoudens, zelfstandige zzp’ers/ondernemers, kleine bedrijven en verenigingen allemaal onder deze maximumprijs zullen vallen. Stroomverbruik boven de 2.900 kWh wordt afgerekend volgens het tarief in het contract, en de btw-verlaging van 21% naar 9% vervalt.

Naast ondersteuning van bedrijven bij liquiditeitsvoorziening en verduurzaming werkt het kabinet ook aan een specifiek steunpakket voor energie-intensieve mkb-bedrijven, zoals de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Deze maatregelen zijn bedoeld om bedrijven te helpen de huidige economische storm te doorstaan en beter voorbereid te zijn voor de toekomst.

Wat is de vergoeding voor thuis opladen voor werknemers?

Als je een leaserijder bent die zijn auto regelmatig thuis oplaadt, kan het zijn dat je al snel het energieplafond overschrijdt en het reguliere tarief moet betalen. Het Nibud heeft namelijk vastgesteld dat het gemiddelde huishouden 2.760 kWh elektriciteit per jaar verbruikt - een cijfer waarin het opladen van elektrische auto's niet is meegerekend.

Om dit te voorkomen raden we je aan om in het online portaal van je thuislaadstation het reguliere tarief van je energiecontract in te voeren als het thuislaadtarief. Als je een energiecontract met twee tarieven hebt, raden we je aan het gemiddelde van het piek- en daltarief te gebruiken. Zo blijf je binnen je energiebudget en voorkom je dat je meer betaalt dan nodig is voor je thuisladen.

  • Heb je geen leasecontract en staat de auto op jouw naam? Dan krijg je de maximale onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer. Dit bedrag geldt ook voor openbare laadpalen.

Hoe mogen werknemers de stroomkosten doorgeven?

De meeste werkgevers vergoeden de tank- en thuislaadkosten voor zakelijke elektrische leaseauto's. Maar, omdat de energiekosten blijven stijgen blijft het belangrijk om je laadkosten proactief te beheren. Het is belangrijk om op te passen dat je je werkgever niet meer in rekening brengt dan je werkelijk hebt verbruikt, want dit wordt beschouwd als belastbaar inkomen. Beheer je verbruik en kosten proactief door vooraf met je werkgever te communiceren.

Hoe geef je als werknemer de gemaakte stroomkosten door aan je werkgever? Dit kan op verschillende manieren:

  1. Automatisch via de thuislaadpaal: Staan het leasecontract, de slimme laadpaal en de laadpas op jouw naam? Dan worden de gebruikte laadkosten automatisch naar je werkgever verzonden en hoef je niets te doen.
     
  2. Handmatig via de verbruiksmeter: Afhankelijk van je energieleverancier kun je de kosten per kilowattuur (kWh) handmatig instellen. Als de kosten bijvoorbeeld 0,24 cent per kWh waren en sindsdien zijn gestegen tot 0,28 cent, kun je het bedrag dienovereenkomstig aanpassen. Als je een apart gemonteerde kWh-meter in je meterkast hebt, kun je aflezen hoeveel laadvermogen je hebt gebruikt. Controleer dit maandelijks en vermenigvuldig dan de gebruikte stroom met het normale tarief dat je betaalt voor thuis stroom. Deze kosten kun je declareren bij je werkgever.
Terug naar vorige pagina