go_to_content

Wintersport en elektrisch rijden: waar moet je op letten?

Elektrische auto op wintersport

Aandachtspunten voor het op wintersport gaan met een elektrische auto

Actieradius

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de actieradius van je elektrische auto. Tijdens de wintermaanden kan de actieradius namelijk flink worden beperkt door de kou. Onze ervaring is dat de actieradius in deze omstandigheden 15 tot 30% lager uitvalt dan in de zomer. Het is daarom verstandig om vooraf goed te kijken naar de laadmogelijkheden en je reis zorgvuldig te plannen. Zo kun je voorkomen dat je met een lege accu langs de kant van de weg komt te staan.

Onderweg laden

Gelukkig zijn er steeds meer laadpalen beschikbaar langs de snelwegen en op wintersportbestemmingen. Het is wel belangrijk om vooraf te checken waar deze laadpalen zich bevinden en of je met je elektrische auto bij deze laadpalen kunt opladen. Het kan namelijk voorkomen dat sommige laadpalen niet geschikt zijn voor alle soorten elektrische auto's. Daarnaast is het mogelijk dat alle laadpalen bezet zijn, omdat elektrische auto’s simpelweg meer tijd in beslag nemen om te laden. Maak daarom van je reisdag een vakantiedag, zodat je je geen zorgen hoeft te maken en je zonder stress op je eindbestemming aankomt. 

Check vooraf welke laadpaal aanbieders er beschikbaar zijn onderweg. Niet alle laadpassen zijn geschikt voor de laadpalen onderweg omdat deze omdat er geen 100% EU-dekking beschikbaar is. Wil je zeker weten dat je laadpas overal werkt? Travelcard is de laadpas met nationale- en uitgebreide dekking in het buitenland. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

De voordelen van op wintersport gaan met een elektrische auto

Comfort

Een elektrische auto biedt een comfortabele rijervaring. Zo is een elektrische auto doorgaans stiller dan een auto die rijdt op fossiele brandstoffen. Dit komt doordat elektromotoren minder geluid maken dan verbrandingsmotoren. Daarnaast produceren elektromotoren geen trillingen. Hierdoor heb je minder last van omgevingsgeluiden en kun je genieten van een rustige en ontspannen rijervaring. 

 

Lagere kosten

Geld besparen is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Elektrische auto’s hebben een lagere kosten per kilometer in vergelijking met verbrandingsmotoren. Let wel op: de energiekosten schommelen, en de kosten hangen ook af van of je een normale- of snellaadpaal gebruikt.

Vierwielaandrijving

Met vierwielaandrijving hebben alle vier de wielen van de auto de mogelijkheid om kracht naar de weg over te brengen, waardoor er meer grip is op de weg. Dit betekent dat de auto beter kan accelereren, remmen en bochten nemen op besneeuwde of gladde wegen. Veel elektrische auto’s, zoals de Tesla Model Y, beschikken over vierwielaandrijving. 

Voorverwarming

Het is mogelijk om je elektrische auto op afstand te laten voorverwarmen. Zo hoef je je auto niet te krabben, en stap je in een heerlijk warme auto. Wanneer je dit doet als je elektrische auto aan de laadpaal staat, verbruikt je elektrische auto geen extra elektra tijdens het rijden waardoor je actieradius hoger blijft.

Tip! 

Let bij het boeken van een accommodatie welke laadmogelijkheden er zijn. Zo voorkom je dat je met een lege accu komt te staan.