go_to_content

Wat zijn de voordelen en nadelen van financial lease?

Als bedrijf ben je voortdurend op zoek naar manieren om je bedrijf te laten groeien en tegelijkertijd financieel verstandige beslissingen te nemen. Een van de opties die je hebt, is gebruik maken van financial lease voor het aanschaffen van bedrijfsmiddelen. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van voertuigen, machines en/of apparatuur.

In deze blog gaan we in op de voordelen en nadelen van financial lease voor leaseauto’s. Het lezen van dit artikel helpt je om te bepalen of financial lease een geschikte optie is voor jou.

 

Wat is financial lease?

Financial lease is een zakelijke leasevorm. Met deze manier van leasen financiert de leasemaatschappij de aanschaf van de auto maar ben je wel direct economisch eigenaar. Aan het einde van de looptijd is de auto van jou.

Dit in tegenstelling tot operational lease waarbij de leasemaatschappij gedurende de looptijd van het contract economisch eigenaar blijft en de auto aan het einde van de looptijd van de leasemaatschappij is.

 

Voordelen van financial lease

 

Spreiding van Kosten: Een van de grootste voordelen van financial lease is de mogelijkheid om de aanschafkosten van de auto te spreiden over een langere periode. Dit betekent dat je niet direct een grote hoeveelheid kapitaal hoeft vrij te maken, handig voor bedrijven met beperkte financiële middelen.

Behoud van liquiditeit: Door te kiezen voor financial lease behoud je je liquide middelen voor andere bedrijfsdoeleinden, zoals operationele kosten, marketing en groei-initiatieven. Dit vermindert op korte termijn de financiële druk waardoor je je budget flexibeler kunt inzetten.

Fiscale voordelen*: Financial lease kan aanzienlijke fiscale voordelen opleveren. Je mag de investeringswaarde en rentekosten van de winst aftrekken. Daarnaast kun je ook de afschrijvingskosten aftrekken van je bedrijfsresultaat waardoor je minder belasting betaalt

‘* Welke fiscale voordelen kunt halen is afhankelijk van de situatie van jouw bedrijf. Raadpleeg altijd je boekhouder of accountant om jouw specifieke mogelijkheden te bespreken.

 

Nadelen van financial lease

 

Totale kosten: Hoewel financial lease de kosten spreidt, vallen de totale kosten op de lange termijn hoger uit dan wanneer je de auto direct zou kopen. Je betaalt immers rente over het bedrag dat je laat financieren

Verslechterde solvabiliteit: Waar je bij financial lease het voordeel hebt van behoud van liquiditeit is een nadeel van deze leasevorm dat je solvabiliteit verslechterd. Een lagere solvabiliteit maakt het moeilijker om in de toekomst extra financiering te krijgen.

Onderhoud en reparatie: Bij operational lease zijn onderhouds – en reparatiekosten inbegrepen in het leasebedrag. Bij financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van de leaseauto. Dit betekent dat je extra kosten moet budgetteren om dit te bekostigen. Besparen op onderhoud is onverstandig. Onvoldoende onderhoud verlaagt de restwaarde van de auto waardoor je uiteindelijk vaak duurder uit bent.

Diverse kosten: Je naast onderhoud en reparatie ook verantwoordelijk voor andere kosten van de auto. Denk aan de kosten van banden, winterbanden, vervangend vervoer en de verzekering.

Restwaarde risico: Na het aflopen van het leasecontract wordt je juridisch eigenaar van de auto. Dat betekent dat de je eigenaar wordt voor de restwaarde. Ga dus goed met de auto om, dan valt de restwaarde hoger uit.

BKR registratie: Als je ondernemer bent (bijvoorbeeld als ZZP’er) dan wordt je leaseovereenkomst aangemeld bij het BKR. Een BKR registratie heeft invloed op de hoogte van je hypotheek en /of andere leningen. Als BV krijg je geen BKR registratie bij het afsluiten van een financial leasecontract. Enige uitzondering is als de directeur-grootaandeelhouder (DGA) persoonlijk garant staat voor de overeenkomst maar dan vind registratie plaats op persoonlijke titel en dus nooit op de BV.

 

Wanneer kies ik voor financial lease?

Of je voor deze vorm van leasen moet kiezen is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De meest voorkomende redenen dat mensen kiezen voor financial lease zijn:

Beperkte kapitaal: Als je bedrijf momenteel niet over voldoende kapitaal beschikt om auto's direct te kopen, kan financial lease een slimme optie zijn om je wagenpark uit te breiden zonder grote investeringen.

Fiscale voordelen: Afhankelijk van je financiële situatie kan financial lease een middel zijn om fiscale voordelen te behalen door belastingdruk te verlagen.

Groeiplannen: Als je bedrijf groeit en je verwacht in de toekomst je wagenpark te upgraden, kan je met financial lease beschikken over de nieuwste modellen

 

Conclusie

Zoals iedere vorm van financiering zitten er zowel voordelen als nadelen aan financial lease. Of deze leasevorm voor jou geschikt is, is dus afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Twijfel je voor welke leasevorm je moet kiezen? Neem dan contact met ons op 0341 76 00 88 dan nemen we de mogelijkheden met je door.