go_to_content

Wat is de actieradius van elektrische auto's?

Elektrische auto’s winnen aan populariteit vanwege hun milieuvriendelijke karakter en kostenbesparende voordelen op lange termijn. Een belangrijk aspect van een elektrisch voertuig is de actieradius - het maximale bereik dat een elektrische auto kan afleggen op één lading.

Deze blog legt uit hoe de actieradius van elektrische auto's werkt en welke factoren deze beïnvloedt.

Batterijcapaciteit en energieverbruik

De actieradius van een elektrische auto wordt in grote mate bepaald door de capaciteit van de batterij. Batterijcapaciteit wordt gemeten in kilowattuur (kWh) en vertegenwoordigt de totale hoeveelheid energie die de batterij kan opslaan. De capaciteit kun je vergelijken met de inhoud van een benzinetank. Over het algemeen geldt: hoe groter de capaciteit, hoe groter de actieradius.

Het energieverbruik van een elektrische auto wordt uitgedrukt in kilowattuur per honderd kilometer (kWh/100 km). Dit geeft aan hoeveel energie de auto verbruikt om 100 kilometer af te leggen. Het energieverbruik is afhankelijk van het model, de grootte van de batterij, de efficiëntie van het voertuig en rijgedrag/rijomstandigheden.

WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure)

Om de actieradius van elektrische auto's op een gestandaardiseerde manier te meten, wordt de WLTP-testprocedure gebruikt. De WLTP is gemaakt om realistischer te testen dan de vroegere NEDC-test. De WLTP houdt rekening met factoren zoals startsnelheid, remmen, snelwegrijden en stadsverkeer. Hierdoor is er vrij nauwkeurigere schatting te maken van het bereik van een elektrische auto.

De WLTP-cijfers geven een geschatte actieradius. Het daadwerkelijke bereik varieert en is afhankelijk van factoren zoals rijstijl, weer – en omstandigheden en belading van het voertuig.

Invloed van rijstijl op actieradius

Net als bij auto's met verbrandingsmotoren heeft de rijstijl invloed op de actieradius van een elektrische auto. Een agressieve rijstijl verbruikt veel energie en vermindert de afstand die je kunt rijden. Omgekeerd kan een rustige en gelijkmatige rijstijl het bereik van de auto vergroten.

Het voordeel van elektrische auto’s is dat ze zijn uitgerust met regeneratief remmen technologie. Dat houdt in dat de auto kinetische energie die vrijkomt door remmen of vertragen van een voertuig terugwint. Dit geldt ook voor (plug in) hybride modellen.

Buitentemperatuur en klimaatregeling

Weersomstandigheden kunnen de actieradius van een elektrische auto beïnvloeden. Bij zeer koude temperaturen presteren de batterijen minder efficiënt, waardoor de actieradius kan afnemen. Ook het gebruik van klimaatregeling (airco en verwarming) zal extra energie verbruiken en dus het bereik verminderen.

Snelheid en wegomstandigheden

Hogere snelheden vergroten de luchtweerstand. Daardoor verbruikt de auto meer energie en vermindert de actieradius dus. Wegen met veel heuvels en bochten kunnen ook invloed hebben op de actieradius omdat het meer energie kost om een helling op te rijden.

Laadtoestand van de batterij

De laadtoestand van de batterij heeft ook invloed op de actieradius van een elektrische auto. Het wordt aanbevolen om de batterij niet volledig leeg te rijden. Dat kan de levensduur van de batterij verminderen. Een batterij met een hoger laadniveau biedt een groter bereik dan een bijna lege batterij.

Gewicht en belading

Het gewicht van de auto is ook van invloed zijn op de actieradius. Een zwaardere auto vereist meer energie om te bewegen en verkleind dus de actieradius. Hoe zwaarder de auto beladen is des te kortere afstanden je kunt afleggen. Als je dus meerdere mensen vervoert of veel bagage meeneemt wordt je actieradius kleiner.

Banden en onderhoud

De staat van de banden en het onderhoud van de auto kunnen ook de afstand beïnvloeden. Net als bij een benzinemotor leiden slechte banden en versleten onderdelen tot meer weerstand en dus een hoger energieverbruik. Check dus regelmatig je bandenspanning van je auto.

Conclusie

De actieradius van een elektrische auto wordt beïnvloed door verschillende factoren:

  • Rijstijl
  • Batterijcapaciteit
  • Wegomstandigheden
  • Klimaatregeling (verwarming en airco)
  • Onderhoud

De meeste elektrische auto's kunnen nog niet zo ver rijden als brandstofauto's, maar de actieradius van nieuwe elektrische auto's wordt echter steeds groter. Het is dus maar een kwestie van tijd totdat de actieradius gelijk is voor beide typen brandstof. We hebben de auto's met de grootste actieradius voor je op een rijtje gezet.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen of advies nodig bij het leasen van je auto? Of een andere vraag over operational lease? Neem dan contact op door te bellen met 0341 76 00 88 of vul het contactformulier in.