go_to_content

Je elektrische auto opladen met een dynamisch energiecontract

Je elektrische auto opladen met een dynamisch energiecontract

Elektrische auto’s hebben lagere kosten per kilometer in vergelijking met verbrandingsmotoren. Toen in 2022 de elektriciteitsprijzen enorm stijgen werd elektrisch rijden automatisch ook duurder, behalve voor mensen met een dynamisch energiecontract. Een handige manier om kosten te besparen op het laden van je auto.

In deze blog lees je hoe een dynamisch energiecontract werkt en welke voordelen het biedt voor het opladen van je elektrische auto.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een contract waarin elektriciteitsprijzen doorlopend veranderen op basis van de actuele vraag en het aanbod op de energiemarkt. In tegenstelling tot een traditioneel vast tarief wijzigt de prijs per kilowattuur (kWh) ieder uur. De prijs is gekoppeld aan de prijs op spotmarkt voor elektriciteit.

De prijs op de spotmarkt is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld het tijdstip van de dag, seizoen en de beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen.

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto met een dynamisch energiecontract?

Het opladen van een elektrische auto met een dynamisch energiecontract vereist een slim laadsysteem. Dit laadsysteem zit in de auto en communiceert met het elektriciteitsnetwerk. Over het algemeen werkt het proces zo:

Slimme laadpunten: Je installeert thuis een 'slim laadpunt' of maakt gebruik van publieke laadpalen die geschikt zijn voor dynamische tarieven. Deze slimme laadpunten kunnen communiceren met het elektriciteitsnetwerk en de tarieven in real-time ontvangen.

Tarieven: Het energiebedrijf bepaalt de elektriciteitstarieven op basis van het actuele vraag en aanbod op de energiemarkt. Afhankelijk van de fluctuaties in het netwerk variëren de prijzen per uur en soms zelfs per minuut.

Communicatie: Om je elektrische auto wil op te laden stel je het gewenste oplaadniveau en vertrektijd in. Het voertuig communiceert met het elektriciteitsnetwerk en ontvangt real-time tarieven.

Optimale oplaadtijden: Het voertuig begint automatisch met opladen wanneer de tarieven laag zijn. Meestal is dat tijdens daluren wanneer de vraag naar elektriciteit lager is. Dit zorgt ervoor dat de eigenaar zijn auto oplaadt tegen de meest gunstige tarieven.

Dynamische aanpassingen: Als de elektriciteitsprijzen onverwacht stijgen, kan het voertuig zijn laadsnelheid verlagen of tijdelijk stoppen met laden om de kosten te minimaliseren.

 

Voordelen van een dynamisch energiecontract voor elektrische auto's

Kostenbesparing: Met een dynamisch energiecontract profiteer je van lagere tarieven tijdens daluren, waardoor je laadkosten worden verlaagd.

Duurzaamheid: Dynamische energiecontracten bevorderen het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Je auto laadt op wanneer duurzame energie beschikbaar is en de belasting op het elektriciteitsnetwerk laag is.

Netwerkstabiliteit: Elektrische auto's opladen op verschillende tijdstippen helpt om pieken in de energievraag te verminderen. Dit helpt het elektriciteitsnetwerk stabiel te houden.

 

Welke aanbieders bieden dynamisch laden aan?

 

Het is niet bij iedere energieleverancier mogelijk om een dynamisch energiecontract af te sluiten. Bij deze partijen is het mogelijk om een dynamisch contract af te sluiten:

  • Tibber
  • ANWB
  • Energyzero
  • Frank Energie
  • Nieuwestroom
  • EZ Energy

 

Slim laden met dynamische tarieven 

Enkele aanbieders, zoals Tibber, bieden een functie voor slim laden aan. Daarmee kun je het laadschema van je elektrische auto automatiseren. Je stelt in een App die is gekoppeld aan je auto de tijd in waarop je de auto opgeladen wilt hebben. Het oplaadproces wordt dan automatisch getimed op de uren waarin de elektriciteitsprijs het laagst is.

Slim laden is bijvoorbeeld mogelijk met de Polestar 3, Volvo XC40Audi Q8 e-tron of Cupra Born. De lage kosten die elektrisch rijden standaard al heeft kunnen hierdoor nog verder worden verlaagd.

Heb je vragen over slim laden of een andere vraag over het leasen van een auto? Neem dan contact op 0341 76 00 88 of vul het contactformulier in.