go_to_content

De Tesla Model Y: Europa’s populairste elektrische auto

Tesla Model Y

Tesla model Y meest verkocht in de eerste helft van 2023

Als het gaat over elektrische auto’s, dan is Tesla voorloper op het gebied van innovatie en populariteit. Met focus op duurzaamheid en baanbrekende technologieën heeft Tesla een solide positie verworven in de markt voor elektrische auto's.

Op dit moment is Tesla’s meest geliefde en succesvolle model de Tesla Model Y. In april dit jaar publiceerde JATO Dynamics cijfers dat de Model Y het meest verkochte elektrische voertuig (EV) van Europa was. Vorige week werd bekend dat de Tesla Model Y de meest verkochte auto in Europa is. Van de 185.238 verkochte Tesla's in 2023 waren er 136.564 van het type Model Y. 

Reden genoeg om te onderzoeken wat dit model zo bijzonder maakt. In deze blog lees je alles over de Tesla Model Y.

 

De geboorte van de Model Y

 

De Tesla Model Y werd voor het eerst onthuld in maart 2019 en markeerde een belangrijk moment voor de elektrische voertuigenmarkt. Als compacte SUV vulde het een gat tussen de Tesla Model 3 sedan en de grotere Model X SUV. Daardoor spreekt deze EV een breed publiek aan.

De Model Y deelt veel technologieën en ontwerpkenmerken met de Model 3, waardoor het een vertrouwde keuze was voor Tesla-fans en nieuwe klanten die op zoek waren naar een stijlvolle, elektrische SUV.

 

De verovering van Europa

 

Europa heeft altijd vooropgelopen in de overgang naar elektrisch rijden. Het succes van de Model Y onderstreept deze trend. Het onderscheidende ontwerp, de krachtige prestaties en de focus op duurzaamheid hebben het Europese publiek enthousiast gemaakt over de Model Y.

De uitbreiding van het Supercharger-netwerk in Europa heeft ook bijgedragen aan het succes omdat langeafstandsreizen praktischer is geworden. De cijfers liegen er niet om. De Tesla Model Y heeft de harten van automobilisten in Europa veroverd en is in de eerste helft van 2023 de best verkochte elektrische auto van Europa. 

Image: JATO Dynamics

 

Modellen en Configuraties

 

De Tesla Model Y is beschikbaar in verschillende configuraties. De beschikbare modellen variëren in batterijbereik, prestaties en prijs:

Tesla Model Y Standard Range (SR): Dit is het instapmodel met een redelijk bereik en basisprestaties. De auto is achterwiel aangedreven met een vermogen van 255 kW (347 pk) met een koppel van 420 Nm. De actieradius van deze versie ligt rond de 455 kilometer (WLTP)

Hij biedt alle essentiële kenmerken van een Model Y, inclusief Tesla's geavanceerde Autopilot-functionaliteit.

 

Tesla Model Y Long Range (LR): Dit model biedt een groter bereik (565 km WLTP) dan de Standard Range en is daardoor beter geschikt voor mensen die regelmatig langere afstanden afleggen. De auto wordt aangedreven door alle wielen en heeft een vermogen van 324 kW (441 pk)  met een koppel van 493 Nm.

 

Tesla Model Y Performance: Als je houdt van snelheid biedt het Performance-model indrukwekkende snelheid en acceleratie. Met een vermogen van 393 kW (534 pk) en een koppel 639 Nm zit je in 3.7 seconden op de 100 km/u. De actieradius van dit model is 514 kilometer (WLTP)

 

Ontwerp en interieur

 

Het ontwerp van de Tesla Model Y is strak en modern, zoals we van Tesla gewend zijn. Met een gestroomlijnd silhouet en vloeiende lijnen oogt het aantrekkelijk en sportief. De achterste 'Falcon Wing'-deuren, geïntroduceerd op de Model X, zijn niet aanwezig op de Model Y. Dat heeft de kosten helpen verlagen en de productie vereenvoudigt.

Zoals je van Tesla gewend ben, is het dashboard is minimalistisch met een groot centraal touchscreen. De gebruiksvriendelijke interface en naadloze integratie van infotainment- en voertuiginstellingen dragen bij aan de moderne uitstraling van het interieur.

 

Technologische kenmerken

 

De Tesla Model Y is uitgerust met een aantal geavanceerde technologische functies die het rijden plezierig en veilig maken. Het Autopilot-systeem van Tesla biedt geavanceerde rijassistentie en maakt semiautonoom rijden mogelijk. De auto kan zelf versnellen, remmen en sturen binnen een rijstrook.

Daarnaast is de Model Y voorbereid op Tesla's Full Self-Driving (FSD) mogelijkheden, die in de toekomst via software-updates kunnen worden geactiveerd.

 

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

 

Eén van de belangrijkste drijfveren achter de groeiende populariteit van elektrische auto's is de milieu-impact. De Tesla Model Y past perfect in dit plaatje omdat de auto geen CO2 uitstoot.

Bovendien maakt Tesla gebruik van duurzame materialen in de productie van de Model Y en zet zich in voor recycling en hergebruik van batterijen, waardoor de impact op het milieu wordt geminimaliseerd.

 

Conclusie

 

De Tesla Model Y is een van de meest opmerkelijke elektrische auto's op de Europese markt. Door zijn geavanceerde technologie, indrukwekkende prestaties, ruim interieur en aantrekkelijk ontwerp heeft de Model Y zich terecht gevestigd als de best verkochte auto van Europa in zijn klasse.

Ben je van plan een Tesla Model Y te leasen kijk dan naar ons actiemodel; Tesla Model Y RWD. Heb je vragen over elektrisch rijden of een andere vraag over operational leasen? Neem dan contact op 0341 76 00 88 of vul het contactformulier in.