Leaseauto plaat

Oplaadmogelijkheden

Een elektrische auto kan op verschillende manieren worden opgeladen. Zo kan dit door middel van een laadstation thuis of op kantoor, onderweg of via een snel-lader. Maar niet iedere auto is geschikt voor ieder laadstation en ook niet alle auto's beschikken over de mogelijkheid tot snel-laden. Kies dus het laadstation en de auto die past bij uw specifieke situatie en wensen.

 

  • Thuis of op kantoor opladen

De meeste elektrische auto’s zijn aan een normaal stopcontact op te laden. Je kan de auto feitelijk overal opladen, maar dan heb je wel geduld nodig.  Zeker als de auto een grote accucapaciteit heeft. De beste optie is vaak om een oplaadstation te laten installeren zodat je thuis altijd snel en makkelijk kunt opladen.

Laadstations voor thuis of op kantoor

Als u beschikt over een elektrische auto is het praktisch om een eigen laadstation thuis of op kantoor te laten installeren. Het kan namelijk tot wel 17 uur duren voor uw elektrische auto volledig is opgeladen, afhankelijk van de accucapaciteit van de auto. Wanneer u beschikt over een eigen terrein, garage of oprit, is het altijd mogelijk een laadstation te installeren. Indien u niet op eigen terrein kunt parkeren, moet het laadstation in openbare ruimte geplaatst worden. Het is afhankelijk van de geldende beleidsregels in uw gemeente of er een laadpaal geplaatst mag worden bij een openbare parkeerplaats. In ieder geval dient er een vergunning voor aangevraagd te worden. Deze parkeerplaats blijft voor iedere elektrische auto beschikbaar.

Het aanschaffen van een laadstation

De kosten van het aanschaffen van een laadstation voor thuis of op kantoor variëren tussen de €560 en €1135, afhankelijk van het merk laadpaal of laadstation, het vermogen in kWh en het wel of niet leveren van een vaste stekker. De kosten van het installeren van het laadstation zijn afhankelijk van uw specifieke situatie. Voor het aanschaffen van het laadstation kunt u mogelijk gebruikmaken van de MIA-subsidie. De kosten van het laadstation kunnen ook worden opgenomen in het leasetarief. In dat geval worden de kosten verdeeld over de looptijd en hoeft u het laadstation aan het einde van de looptijd niet in te leveren. Met een laadstation thuis kunt u bovendien de stroomkosten in overleg declareren bij uw werkgever.

Kies het vermogen dat past bij uw type auto

Er zijn twee soorten laadstations. Een 1-fase laadstation maakt gebruik van een 230V aansluiting en heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3,7kW. Elke meterkast beschikt over een 1-fase aansluiting. Het is vaak ook mogelijk een 3-fase laadstation te installeren. Deze maakt gebruik van 3 keer 230V en heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 11kW. Het voordeel van een 3-fase aansluiting is dat de auto hierdoor sneller oplaadt. Als u niet over een 3-fase aansluiting beschikt, kunt u uitbreiding aanvragen bij de netbeheerder. Let wel op dat niet iedere auto geschikt is voor een 3-fase lader. De Kia e-Niro en Hyundai Kona kunnen hier bijvoorbeeld niet op aangesloten worden. Dan is een 1-fase, 32A een goede oplossing.

 

  • Onderweg opladen

Publieke laadstations

Onderweg laden wordt ook wel publiek laden genoemd. Publiek laden kan bij laadpunten die in Nederland inmiddels op zeer veel locaties beschikbaar zijn zoals hotels, winkelcentra en dergelijke populaire plaatsen. In Nederland zijn verschillende aanbieders, maar ze maken allemaal gebruik van een gestandaardiseerd systeem. Je kunt met een laadpas dus overal laden. Wij adviseren u graag welke pas geschikt is voor uw gebruik.

Er zijn publieke gelegenheden die vanuit een service-oogpunt de mogelijkheid bieden elektrische auto’s op te laden. Bij zulke aanbieders gelden soms aantrekkelijke tarieven per kWh. Er worden echter verschillende tarieven gehanteerd. Er zijn namelijk aanbieders, die een laag starttarief rekenen voor het opladen van de auto, maar meer rekenen per kWh. Dit kan behoorlijk in de papieren lopen.

 

  • Snel-laden

Snel-laden is bedoeld om onderweg een accu in korte tijd bij te laden, zodat op een dag langere afstanden afgelegd kunnen worden. Snel-laders staan dan ook vooral bij tankstations aan een snelweg. Hier kan je gewoon met je laadpas terecht. Bijna alle elektrische auto’s kunnen snel-laden. Met behulp van een snel-laadstation ben je ervan verzekerd dat je thuiskomt. Er zijn snel-laadstations met doorgaans 50 kWh tot 100kWh. Niet iedere auto kan tot 100kWh lading aan. Meer dan 80% snel-laden heeft vaak ook geen zin: na ongeveer 80% gaat de laadsnelheid hard achteruit omdat de accu dit niet aan kan. Het is dan ook sneller en goedkoper om te gaan rijden en later weer tot 80% op te laden. Let wel: op dat moment is ook 80% van de range beschikbaar.