Leaseauto plaat
Terug naar het overzicht Zoek een leaseauto

Elektrische auto leasen

Een elektrische auto leasen? Kies uit een hybride of een volledig elektrische auto. Lees hier waar u op moet letten.

Elektrische auto leasen

U overweegt een elektrische auto te leasen? Van alle ondernemers die leasen rijdt inmiddels 23 procent een elektrische of hybride auto. Bij ondernemers met een bedrijfsauto gaat het om 12 procent. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Tom, uitgevoerd in opdracht van Maurice de Hond.

Elektrische auto’s in Nederland: de cijfers

Elektrisch rijden is de toekomst. Als het aan de overheid ligt, neemt dat aantal de komende jaren snel toe. En er valt nog veel te bereiken. Want van de 8 miljoen auto’s die er in Nederland rondrijden, is nog slechts 90.000 elektrisch, waarvan 80.00 hybride-auto’s en 10.000 volledig elektrisch.

Hybride Plug-in hybride of volledig elektrisch

Er zijn drie soorten elektrische auto’s. De hybride-auto heeft zowel een brandstof- als een elektromotor. De plug-in hybride (PHEV) kan volledig op stroom rijden, maar heeft wel een kleine brandstofmotor. De volledig elektrische auto heeft uitsluitend een elektromotor. Hybride-auto’s hebben als voordeel dat u ermee langere afstanden kunt rijden, maar omdat de actieradius van de elektromotor beperkt is, rijdt u in de praktijk niet zo zuinig. Ook de volledig elektrische auto heeft nog een beperkte actieradius. De voordelen van deze laatste auto voor het milieu zijn evident: volledig elektrische auto’s stoten geen CO2-uit. Schoon rijdt u daarmee natuurlijk pas echt als de stroom ook CO2-vrij is opgewekt.

Bijtelling

Dan de verschillen in bijtelling. Dit voorjaar publiceerde de overheid Autobrief II. Hierin valt te lezen dat de bijtelling van de hybride-auto’s vanaf 2017 liefst 22% bedraagt. Least u nog in 2016 een PHEV? Dan betaalt u nu nog 15% bijtelling. Hiervoor is gekozen omdat de PHEV niet meer bijdraagt aan de emissiedoelstellingen. Zo worden deze auto’s veel gebruikt voor langere afstanden, waardoor ze weinig niet rijden op de elektrische motor. Bovendien zijn er de laatste jaren veel hybride-sportauto’s op de markt gekomen, die in de praktijk veel uitstoot hebben.

De bijtelling voor volledig elektrische auto’s (nul-emissie-auto’s) blijft tot eind 2019 gehandhaafd op 4%. Let wel: dit geldt voor elektrische auto’s tot € 50.000. Voor elektrische auto’s duurder dan € 50.0000 gaat de bijtelling vanaf 1 januari 2019 ineens van 4% naar 22% (voor het bedrag boven de € 50.000,-). Dus heeft u een duurdere, volledige elektrische auto op het oog? Lease die dan voor die datum.

Ook zzp-ers hebben interesse in elektrisch rijden

Ook steeds meer zzp-ers hebben interesse in een elektrische auto. 57 Procent overweegt zo’n auto aan te schaffen. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1035 zzp-ers. Het merk speelt niet zozeer een rol. Het gaat zzp-ers vooral om een goede prijs en de grootte van de auto.

 

Medewerker van Leaselinq

Heeft u een vraag of opmerking?
Bel mij dan via 0341 - 76 00 88 of stuur mij een mailtje


Meer lezen?