Leaseauto plaat
Terug naar het overzicht Zoek een leaseauto

Winterbanden: wanneer en waarom?

Wel of geen winterbanden: die keuze krijgt u voorgelegd bij het afsluiten van een leasecontract. Maar waarom winterbanden?

Nu de ‘R’ weer in de maand is verschenen, wordt het tijd om na te denken over uw veiligheid in de auto de komende maanden. Deze wordt namelijk deels bepaald door uw banden. Want wanneer wordt het tijd om de banden te wisselen? En hoe werken winterbanden eigenlijk?

 

De “7 graden Celsius grens”

De meeste leasemaatschappijen plaatsen de winterbanden in oktober of november. In maart of april gaat de auto weer terug op zomerbanden. Als maatstaf hanteren zij de 7 graden grens. Is de gemiddelde temperatuur onder de 7 graden? Dan wordt het tijd voor winterbanden. Stijgt het kwik weer boven de 7 graden? Dan mogen de zomerbanden er weer onder.

 

Meer grip, meer veiligheid

Winterbanden hebben andere eigenschappen dan zomerbanden. Winterbanden presteren namelijk niet alleen beter op sneeuw. Door een andere rubbersamenstelling, hebben winterbanden meer grip bij lagere temperaturen en neerslag. De lamellen die in de band zijn verwerkt, zorgen voor extra grip op sneeuw en ijs. Deze lamellen vervormen als de band over de weg rolt. Op deze manier happen zij zich vast in de sneeuw. Het profiel van een winterband is meer open dan dat van een zomerband. Hierdoor voeren winterbanden de regen, sneeuw en vuil beter af dan zomerbanden.

 

Winterse omstandigheden

Gaat u op wintersport? In Duitsland is het verplicht om banden met winterse eigenschappen te gebruiken. Dit zijn winterbanden, of all seasonbanden met M+S aanduiding en het Alpinesymbool (berg met sneeuwvlokje). All seasonbanden kunnen zeker niet tippen aan de echte winterband, omdat deze een combinatie zijn van zomer- en winterbanden en op sneeuw en ijs geen goede grip hebben.  Voor het rijden op ongeschikte banden in Duitsland ontvangt u een boete van minimaal €60,- en 1 strafpunt. Veroorzaakt u hinder? Dan is de boete zelfs minimaal €80,-

De verkeersregels omtrent winterbanden verschillen per land. Voorkom ongemak en kijk op de website van de ANWB als u er zeker van wilt zijn dat u aan alle eisen voldoet.

 

Wat betekent dit voor u?

Wij adviseren onze klanten te kiezen voor het tijdig wisselen van zomer- en winterbanden. Dit blijft voor u en uw medeweggebruikers de veiligste oplossing. Winterbanden kunnen worden opgenomen in uw leasetarief. U bent dan gedurende uw leaseperiode verzekerd van goede banden. Bandenonderhoud is onderdeel van het leasecontract, dus als de banden versleten zijn ontvangt u een nieuwe set. Geen zorgen, wel veilig op weg.


Medewerker van Leaselinq

Heeft u een vraag of opmerking?
Bel mij dan via 0341 - 76 00 88 of stuur mij een mailtje


Meer lezen?