Leaseauto plaat
Terug naar het overzicht Zoek een leaseauto

Elektrische auto en de bijtelling in 2019

Overweegt u een elektrische auto te leasen? In 2019 verandert de bijtelling. Lees dus even deze blog voordat u een besluit neemt.

Overweegt u een elektrische auto te leasen? Dan is het goed om te weten dat de bijtelling per 1 januari 2019 – alweer – verandert. Voortaan speelt de cataloguswaarde van de elektrische auto een rol bij de hoogte van de bijtelling.

 

Twee bijtellingscategorieën voor elektrische auto’s

In 2018 vallen alle volledig elektrische auto’s (0 g/km-emissie) nog onder de 4% bijtelling. Maar vanaf 2019 gelden voor elektrische auto’s twee bijtellingscategorieën. Dit pakt nadelig uit voor liefhebbers van dure elektrische auto’s. Dat zit zo:

Voor elektrische auto’s tot een cataloguswaarde tot 50.000 euro blijft het bijtellingspercentage gewoon 4%. Niets aan de hand dus. Tenminste, voorlopig niet.  

Maar kiest u voor een elektrische auto die duurder is dan 50.000 euro? Dan betaalt u per 1 januari 2019 22% bijtelling boven de 50.000 euro. U moet daarbij denken aan auto’s zoals de Tesla Model S en Model X en de Jaguar I-Pace. Dit hoge bijtellingspercentage wordt daarom ook al de Tesla-taks genoemd. De reden van deze maatregelen ligt voor de hand: het kost de overheid anders te veel geld.

 

Overgangsregeling

De overheid bouwt de voordeelregeling voor elektrische auto’s overigens verder af. Het systeem van de twee bijtellingscategorieën gelden voor 2019 en 2020. Vanaf 2021 geldt voor alle elektrische auto’s een bijtellingspercentage van 22%. Wat dat doet met de populariteit van elektrische auto’s laat zich raden.

 

Wat te doen?

Twee mogelijkheden:

Kies voor een elektrische auto tot 50.000 euro

Het aanbod van elektrische auto’s neemt snel toe. De meeste merken hebben inmiddels al interessante elektrische modellen. En in 2019 komen er veel nieuwe modellen bij. Volop keuze dus.

Kies nog in 2018 voor een elektrische auto vanaf 50.000 euro

Als u nog dit jaar zo’n elektrische auto koopt, profiteert u nog 5 jaar van het bijtellingspercentage van 4%. Dit percentage staat namelijk voor 5 jaar vast. Daarbij wordt gerekend vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de eerste ingebruikname.

Medewerker van Leaselinq

Heeft u een vraag of opmerking?
Bel mij dan via 0341 - 76 00 88 of stuur mij een mailtje


Meer lezen?