Leaseauto plaat
Terug naar het overzicht Zoek een leaseauto

Leaseauto-rijders betalen te veel belastingen

Honderdduizenden leaserijders betalen te veel belasting. Dat blijkt uit onderzoek. Lees meer.

In Nederland betalen zo’n 750.000 automobilisten bijtelling voor hun auto van de zaak. Uit onderzoek van fiscalist Eric Hoepelman blijkt echter dat honderdduizenden leaseauto-rijders te veel loonbelasting betalen.

Dit komt omdat de Belastingdienst de hoogte van de loonbelasting bepaalt op basis van de adviesverkoopprijs van merkenimporteurs: de brutoprijs. Maar in de praktijk geven autodealers flinke kortingen op nieuwe modellen. De kortingen lopen op tot 10% van de adviesprijs. Nog hoger wordt dat percentage bij speciale acties. Afhankelijk van de nieuwprijs van de auto kan de aanschafwaarde dan tot duizenden euro’s lager zijn.

“Belastingdienst houdt zich niet aan de wet”

Volgens de onderzoeker houdt de Belastingdienst zich daarmee niet aan de wet. “Want die spreekt van een prijs ‘die door wederverkoop valt te berekenen aan de uiteindelijke afnemer’. Dat is echt iets anders dan de adviesverkoopprijs uit de catalogus van de merkimporteur”, aldus Hoepelman in De Telegraaf.

Bezwaar maken

De vraag is: wat kun je als leaserijder doen? Wij van LeaseLinq kunnen daar helaas geen invloed op uitoefenen. Hoe graag we dat ook zouden willen. We kunnen u er alleen op wijzen dat dit speelt, bijvoorbeeld via deze blog. De onderzoeker zelf roept automobilisten op bezwaar te maken bij de belastinginspecteur.

Vragen over uw bijtelling?

Heeft u vragen over deze blog of over bijtellingen in het algemeen? Neem gerust contact met ons op.

(Bron: Telegraaf)

Medewerker van Leaselinq

Heeft u een vraag of opmerking?
Bel mij dan via 0341 - 76 00 88 of stuur mij een mailtje


Meer lezen?