go_to_content

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Operational en Financial lease?

 

Operational lease Financial lease
Leasemaatschappij is economisch en juridisch eigenaar van de auto Jij bent economisch eigenaar van de auto
Kosten en risico's voor onderhoud, reparatie en verzekering voor leasemaatschappij Jij draagt zelf de kosten en risico's voor onderhoud, reparatie en verzekering
JIj huurt de auto Jij financiert de auto
Geen recht op investeringsaftrek Wel recht op investeringsaftrek
Geen verlaging solvabiliteit en werkkapitaal Wel verlaging solvabiliteit en werkkapitaal
De auto staat niet op jouw balans De auto staat wel op jouw balans
Restwaarderisico van de auto is voor de leasemaatschappij Restwaarderisico van de auto is voor jouw bedrijf
De auto aanschaffen of een nieuwe leaseauto uitzoeken bij einde contract Na contract en het voldoen van de slottermijn ben jij juridisch eigenaar van de auto


In de bovenstaande tabel kan je de verschillen zien tussen operational en financial lease van een auto. Het belangrijkste verschil tussen operational en financial lease is ten eerste het eigendom. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij de eigenaar, bij financial lease gaat het eigendom over op de ondernemer.

Het tweede grote verschil zit hem in de dienstverlening. Bij operational lease wordt de ondernemer alles uit handen genomen, bij financial lease moet de ondernemer zelf de reparaties, verzekering, het onderhoud en de wegenbelasting betalen.

Het derde verschil is fiscaal: de ondernemer die kiest voor financial lease kan rekenen op rente- en investeringsaftrek en kan de btw terugvorderen. Bij een operational leasecontract kan dat niet. Uiteindelijk is het belangrijk dat je je wensen zorgvuldig overweegt voordat je tussen operationele en financiële leasing opties kiest.

Wat is financial lease?

Financial lease is een vorm van leasen waarbij je, in tegenstelling tot het gebruikelijke operational lease-systeem, direct eigenaar wordt van het voertuig dat je leaset. Het is dus eigenlijk een soort hypotheek, de waarde van het voertuig staat gewoon op je balans. Je hoeft geen groot bedrag in één keer op tafel te leggen, maar betaalt een vast maandelijks bedrag, zodat je financiële speelruimte overhoudt. Deze vorm van leasen is alleen voor ondernemers - je moet namelijk in het bezit zijn van een KVK-nummer om in aanmerking te komen voor financial lease.

Wat zijn de voordelen van financial lease?

 • Juridische eigenaar na betaling van de laatste termijn;
 • Fiscale voordelen;
 • Vrijheid in aantal te rijden kilometers;
 • Eventueel een hoger slottermijn mogelijk voor lagere maandlasten.

Met een financiële lease krijg je aan het eind van de leaseperiode het eigendom van de auto. Dit kan handig zijn als je van plan bent de auto lange tijd te gebruiken of als je hem uiteindelijk wilt verkopen. Een ondernemer die kiest voor financial lease, kan profiteren van een aantal fiscale voordelen. Omdat je direct eigenaar bent van het voertuig, kan je aanspraak maken op (rente) en investeringsaftrek. Daarnaast kan je de btw terugvorderen en kan je de auto fiscaal afschrijven. Dat kan flink schelen in de financiën. Ook ben je geheel vrij wat het aantal gereden kilometers betreft en kies je zelf wanneer je de auto laat onderhouden en/of repareren (of niet). Zo houd je meer grip op je wagenpark.

Wat is operational lease?

Als je kiest voor operational lease, dan huur je in feite je auto. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij, en na afloop van het contract moet de auto weer worden ingeleverd, tenzij je besluit de auto te kopen. Omdat de wagen geen economisch eigendom is van de leasenemer, mag het voertuig niet worden opgevoerd op de balans. Daarentegen worden het onderhoud, wegenbelasting, de verzekeringen en alle eventuele reparaties door de leasemaatschappij betaald.

Wat zijn de voordelen van operational lease?

 • Geen initiële investering nodig en geen verlaging solvabiliteit en werkkapitaal;
 • Kosten en risico’s onderhoud, verzekering, reparaties en wegenbelasting voor rekening van de leasemaatschappij;
 • Veel gemak tijdens het contract en flexibiliteit aan het einde van het contract.

Operational lease biedt een aantal mooie voordelen. Ten eerste is er geen grote investering nodig om een auto aan te schaffen; er wordt slechts een vast maandelijks bedrag afgeschreven. Daarnaast wordt de klant volledig ontzorgt, want al het onderhoud, de reparaties, de verzekering en de wegenbelasting zijn bij de prijs inbegrepen. Dat betekent dat de klant nooit voor onverwachte (financiële) verrassingen komt te staan.

De grote voordelen van operational lease zijn dan ook zekerheid en service. Bij operationele leasing heb je daarnaast de flexibiliteit om de auto aan het eind van de leaseperiode terug te brengen of te upgraden naar een nieuwer model. Dit kan voordelig zijn als je bedrijfsbehoeften in de loop van de tijd veranderen.

Leasen bij Leaselinq

Bij Leaselinq denken we graag met je mee over de beste lease oplossing voor jou en voor jouw bedrijf. Kies je voor gemak? Ga dan voor een operational leasecontract. Ben je iemand die graag zelf de touwtjes in handen houdt? Denk dan eens na of een financial leasecontract niet beter bij jou past. Bij Leaselinq kan je altijd terecht voor professioneel advies. En omdat we als intermediair niet zijn gebonden aan bepaalde leasemaatschappijen, weet je zeker dat je bij ons kunt rekenen op een onafhankelijk advies. We checken de prijzen en voorwaarden van diverse leasemaatschappijen en komen met een offerte die aansluit op jouw wensen. Binnen 15 minuten kan er al een advies op je bureau liggen!

Meer weten??

De beste leasedeal krijg je door onafhankelijk advies

 • Wij checken prijzen van meerdere leasemaatschappijen
 • Onafhankelijk advies op maat
 • Zakelijke leaserijders geven ons een 9,3
 • Binnen 15 minuten een offerte op maat
Neem contact op
Terug naar vorige pagina