go_to_content

Plug-in hybride vs. full hybrid: Wat is de juiste keuze voor jou?

Overweeg je een hybride auto aan te schaffen? In je zoektocht naar meer informatie kom je dan al snel twee termen tegen: plug-in hybride (PHEV) en full hybrid (HEV). Beide types combineren een verbrandingsmotor met een elektromotor.

Er zijn echter belangrijke verschillen die de rijervaring en het gebruiksgemak beïnvloeden. Na het lezen van deze blog ken je de ins en outs van beide types zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Update 2024 Lees ook: Profiteren van aanzienlijke belastingvoordelen op plug-in hybride auto's

Wat is een plug-in hybride (PHEV)?

 

Een plug-in hybride auto heeft naast een brandstof motor een grote batterij. Hierdoor kun je langere afstanden volledig elektrisch rijden, vaak tussen de 30 en 60 kilometer. Na het leegrijden van de accu schakelt de auto automatisch over op de verbrandingsmotor. Zoals de naam al suggereert biedt een PHEV de mogelijkheid om op te laden aan een laadpaal.

Waar moet je rekening mee houden als je een plug-in hybride aanschaft? Wij hebben de voor – en nadelen voor je op een rijtje gezet.

 

Voordelen van plug-in hybrides

 

  1. Flexibiliteit: Korte ritten volledig elektrisch en voor langere ritten de verbrandingsmotor.
  2. Besparingen: Elektrisch rijden is goedkoper dan rijden op benzine of diesel.
  3. Milieuvriendelijk: Tijdens korte ritten stoot je geen CO2 uit omdat je volledig elektrisch rijdt.
  4. BPM voordeel: De BPM valt voor plug-in hybrides lager uit dan voor brandstofauto’s. Hoe groot je voordeel is afhankelijk van de uitstoot van de auto. Omdat de BPM onderdeel is van de fiscale waarde, valt deze waarde van plug-in hybrides dus lager uit dan voor brandstofauto’s. Hierdoor wordt het leasebedrag lager.
  5. Belastingvoordeel: Tot en met 2024 geniet je met een plug-in hybride van 50% korting op de motorrijruitenbelasting mits je minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoot.

 

Nadelen van plug-in hybrides

 

  1. Oplaadinfrastructuur: Voor het opladen heb je een laadpaal nodig. Die zijn niet altijd beschikbaar wanneer jij er eentje nodig hebt.
  2. Prijs: PHEV's zijn over het algemeen duurder in aanschaf dan HEV's.
  3. Gewicht: Doordat de auto naast een verbrandingsmotor ook een grote accu heeft zijn PHEV’s zwaarder dan brandstofmodellen.

 

 

Wat is een full hybrid (HEV)?

Een full hybrid auto heeft een kleinere accu dan een PHEV. Deze accu wordt opgeladen door de verbrandingsmotor en tijdens het remmen. In tegenstelling tot plug-in hybrides zijn HEV’s niet met een externe krachtbron op te laden.

 

Voordelen van full hybrids

 

  1. Eenvoud: Geen zorgen over opladen. De elektromotor laad op tijdens het rijden en remmen.
  2. Efficiëntie: Lager brandstofverbruik door de combinatie van een brandstof – en elektromotor.
  3. Betrouwbaarheid: Full hybrids zitten qua techniek goed in elkaar. Elektromotoren hebben geen bewegende delen dus minder kans op reparaties.

 

Nadelen van full hybrids

 

  1. Beperkte elektrische actieradius: Een full hybrid kan niet zo ver rijden op alleen elektriciteit als een PHEV dat kan.
  2. Geen oplaadmogelijkheid: Je kunt de accu niet opladen via het stroomnet.

 

Wanneer kies je voor een PHEV of HEV?

 

Welk type het best geschikt is voor jou is afhankelijk van jouw specifieke situatie maar er zijn enkele richtlijnen waar je je keuze op kunt baseren

Kies voor een PHEV als je:

  • Toegang hebt tot een laadpunt (thuis of op het werk)
  • Voornamelijk korte ritten maakt, dan maak je optimaal gebruikt van de elektromotor
  • Bereid bent iets meer te betalen voor de flexibiliteit tussen benzine en elektrisch rijden

Kies voor een HEV als je:

  • Voornamelijk langere afstanden rijdt
  • Niet regelmatig toegang hebt tot een laadpunt
  • Op zoek bent naar een betrouwbare niet complexe oplossing

 

Conclusie

Zowel plug-in hybrides als full hybrids bieden voordelen en hebben hun eigen beperkingen. De uiteindelijke keuze is afhankelijk van of het model wat je graag wilt beschikbaar is in beide uitvoeringen en hoe je gebruik maakt van de auto.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over hybride auto’s of wil je graag advies van één van onze expert? Neem dan contact op 0341 76 00 88 of vul het contactformulier in.