go_to_content

Het einde van de BPM-vrijstelling voor bedrijfswagens: Wat betekent dit voor jou in 2024?

Mercedes Vito Gesloten bestel

BPM vrijstelling stopt per 1-1-2025

Als ondernemer met een bedrijfswagen, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat er grote veranderingen op komst zijn voor 2025. Een van de meest ingrijpende veranderingen is het afschaffen van de BPM-vrijstelling voor voertuigen met een grijs kenteken. In dit blog duiken we dieper in op wat deze aanstaande veranderingen betekenen en hoe ze jouw bedrijf kunnen beïnvloeden.

Waar staat BPM eigenlijk voor?

BPM staat voor Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen. Het is het bedrag dat je moet betalen wanneer je een gloednieuwe auto koopt of eentje vanuit het buitenland importeert. Tot en met 2024 zijn bedrijfswagens vrijgesteld van BPM. Maar vanaf 2025 verandert dit. Als je een nieuwe bestelbus op diesel, benzine of gas aanschaft, zul je toch echt BPM moeten betalen.

Waarom verdwijnt de BPM-vrijstelling?

De bpm-vrijstelling voor bestelauto's werd in 2005 ingevoerd als een stimulans voor ondernemers om te investeren in schonere en zuinigere voertuigen. Het idee was om de aanschaf van milieuvriendelijke bestelauto's te bevorderen door de belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm) niet toe te passen op deze categorie voertuigen. Hierdoor kon je als bedrijf aanzienlijke kostenbesparingen realiseren bij de aanschaf van bestelauto's.

Het laten vervallen van de BPM vrijstelling is de volgende stap in het stimuleren van bedrijven om hun wagenpark verder te verduurzamen. De BPM zal namelijk berekend worden op basis van CO2-uitstoot. De kosten bedragen € 66,91 per gram CO2 die een bedrijfswagen uitstoot.

Je komt dus alleen nog in aanmerking voor vrijstelling als je bestelauto’s geen CO2 uitstoten. Bedrijfswagens die hier voor in aanmerking komen zijn elektrische bedrijfsauto’s, deze zijn namelijk emissievrij.

Lees ook: Zero-emissiezones stadslogistiek in 2025 een feit

Wat verandert er voor bedrijfswageneigenaren?

Met het vervallen van de BPM-vrijstelling zullen bedrijfswagens duurder worden in aanschaf. Hoewel de exacte percentages afhankelijk zijn van verschillende factoren, is het zeker dat de kosten voor bedrijfswagens zullen stijgen. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op de financiën van jouw bedrijf.

Voor bestelauto’s geleased voor 1 januari 2025 verandert er niks. Je maandelijkse lease bedrag blijft ten aanzien van de BPM component tot het einde van de looptijd gelijk* Voor bedrijfswagens die voor 1 januari 2025 worden geleased geldt de BPM gewoon nog.

Alleen voor bestelauto’s die na 1 januari 2025 worden geleased geldt dat de catalogus waarde omhoog gaat met de waarde van het BPM bedrag en zullen dus aanzienlijk in prijs stijgen.

Wil je voor die tijd nog voordelig een nieuwe bedrijfswagen leasen of advies over de mogelijkheden om elektrisch te gaan rijden? Neem dan contact op met een van onze specialisten. 

*Andere factoren zoals een afwijkend kilometrage kunnen zoals altijd gewoon worden doorgevoerd. Daarin wijzigt niks door deze regeling.

Maximaal profiteren van het BPM-voordeel.

Eén ding is zeker. Als je flink wilt besparen is dit hét moment om een bedrijfswagen te leasen. Daarom hebben we de onderstaande populaire modellen extra scherp geprijsd. 
·         Renault Kangoo
·         Renault Trafic
·         Mercedes Sprinter
 

Tot slot

Of je wel of niet kiest voor een BPM-vrije bedrijfswagen. Het afschaffen van de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s is een ingrijpende verandering die grote gevolgen kan hebben voor jouw bedrijf. Met de stijgende kosten van BPM word je gedwongen om jouw mobiliteitsstrategieën te heroverwegen en mogelijk de overstap te maken op meer duurzamere alternatieven.

Het is dan ook belangrijk om je bewust te zijn van deze veranderingen en tijdig maatregelen te nemen om de impact op jouw bedrijf te minimaliseren. Onze bedrijfswagenspecialist staat voor jou klaar om je te begeleiden na de juiste keuze.

*Bovenstaande aanbieding is geldig tot 31 maart 2024.