go_to_content

Kun je als zzp’er beter private of zakelijk leasen?

Private lease of operational lease? 

Heb je als zzp’er een auto nodig? Dan kun je deze kopen, maar je kunt ook een auto leasen. Je hebt dan de keuze uit zakelijk leasen en private lease. Welke optie je kiest, hangt vooral af van of je bijtelling wilt of niet.

In deze blog beschrijven we de verschillen tussen beide leasevormen en kun je besluiten welke leasevorm het beste bij jou past.

 

Private lease

 

Bij private lease mag je als zzp’er zoveel kilometers rijden als je bent overeengekomen met jouw leasemaatschappij. In tegenstelling tot zakelijk leasen krijg je geen bijtelling voor privégebruik van je auto.

Voor de zakelijke kilometers die je als zzp'er maakt mag je € 0,21 per kilometer aftrekken van je winst. Ook de BTW die je met betrekking tot zakelijk gereden kilometers maakt, mag je terugvragen (maar is niet aftrekbaar!) Om hiervoor in aanmerking te komen is het wel van belang dat je een sluitende kilometerregistratie bijhoudt die je aan de Belastingdienst kunt overleggen.

Een groot nadeel van private lease is dat je hiervan een BKR-registratie krijgt. Dit kan bijvoorbeeld van invloed zijn op het afsluiten van je toekomstige hypotheek.

 

Zakelijk leasen

 

Als je je auto zakelijk leaset, mag je alle kosten die je maakt aftrekken van je winst. Dit geldt zowel voor het maandbedrag als de BTW die je betaald voor zakelijk gereden kilometers. Je bent wel BTW verschuldigd over de kilometers die je aflegt als woon-werkverkeer omdat dat als privékilometers worden geteld.

In het geval je voor operational lease kiest, krijg je te maken met bijtelling. Dit is al het geval als je meer dan 500 kilometers per jaar privé rijdt. Rij je minder dan 500 kilometer privé? Dan krijg je geen bijtelling. Wel wordt je in dat geval geacht een sluitende rittenregistratie bij te houden. Je kunt hier meer lezen over bijtelling berekenen.

 

Private lease of zakelijke lease?

 

Of je als zzp’er moet private leasen of zakelijk moet leasen is afhankelijk van jouw individuele situatie. Is een BKR registratie een probleem voor je? Wil je een rittenadministratie bijhouden? Om je te helpen met beslissen hebben we alle voor – en nadelen nog even op een rijtje gezet voor je. 

Heb je als zzp’er een auto nodig? Dan kun je deze kopen, maar je kunt ook een auto leasen. Je hebt dan de keuze uit zakelijk leasen en private lease. Welke optie je kiest, hangt vooral af van of je bijtelling wilt of niet.

Weet je na het lezen van deze blog nog niet welke leasevorm beter bij je past? Neem dan contact met ons op door te bellen met 0341 – 76 00 88.

We helpen je graag met het beantwoorden van alle vragen die je hebt omtrent operational lease als zzp'er.