go_to_content

Veilig de winter door: Het belang van een goed profiel op je winterbanden

Nu de wegen weer bezaaid zijn met bladeren weet je dat de winter voor de deur staat. Als je nog geen afspraak hebt gemaakt voor winterbanden, doe dat dan snel. De wachttijden kunnen behoorlijk oplopen. Veel mensen denken dat ze door naar winterbanden te wisselen een stuk veiliger rijden, dat is echter niet per se het geval! Dat is namelijk afhankelijk van het profiel van je winterbanden.

In deze blog vertellen we je waarom dit profiel zo essentieel is voor jouw veiligheid én die van anderen op de weg.

NB: Spreek je liever één van onze expert of wil je graag advies over operational lease? Bel dan met 0341 76 00 88. 

De wetenschap achter het profiel

 

Winterbanden zijn ontworpen met een dieper en meer uitgesproken loopvlak dan zomerbanden. Doordat ze anders zijn ontworpen bieden ze grote voordelen in winterse omstandigheden. Het geheim schuilt in de groeven.

Deze diepere groeven creëren meer ruimte om sneeuw, modder en water af te voeren, wat resulteert in betere grip en een kortere remweg. Bovendien zorgt de unieke rubbersamenstelling ervoor dat winterbanden flexibel blijven bij lage temperaturen, waardoor je meer grip op de weg houdt.  

De impact van het profiel op wegligging

 

Het verschil in wegligging met een zomers bandenprofiel is aanzienlijk. Winterbanden verminderen de kans op slippen en glijden bij koude en natte weersomstandigheden. Dat komt niet alleen de controle ten goede, maar verbetert ook de rijervaring aanzienlijk. Ook bij het nemen van bochten op gladde wegen zorgt een goed profiel voor de stabiliteit en zekerheid die je nodig hebt om veilig te blijven.

Belangrijk om te weten: Winterbanden hebben bieden pas voordeel bij temperaturen onder de 7 graden.

 

Het belang van bandenonderhoud

 

Zorgen voor een profiel van je banden is even belangrijk als de keuze voor de juiste banden. Controleer regelmatig de slijtage van je banden. Een afgenomen diepte van het profiel betekent een directe afname van de veiligheid en prestaties. Experts raden aan om winterbanden te vervangen wanneer het profiel minder dan 4 millimeter diep is.*

*Let op: Deze 4 millimeter is niet meer dan een advieswaarde. Het wettelijk minimum profiel wat een bandenprofiel moet hebben is namelijk 1.6 millimeter. Als leaserijder heb je dus niet automatisch recht op nieuwe winterbanden bij een profieldiepte kleiner dan 4 millimeter. Check de voorwaarden voor nieuwe winterbanden bij je eigen leasemaatschappij.

 

Winterbanden en brandstofefficiëntie

 

Een minder bekend voordeel van een optimaal bandenprofiel is de verbetering van de brandstofefficiëntie. Een goed profiel zorgt namelijk voor minder rolweerstand, waardoor je minder brandstof verbruikt.

 

Wettelijke eisen en aanbevelingen

 

In veel landen zijn er specifieke wettelijke eisen voor het minimumprofiel van winterbanden. Ga je op vakantie? Dan is het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de eisen die gelden in de landen waar je doorheen reist. Zorg ervoor dat jouw banden hieraan voldoen. Naast de wettelijke minimumnormen is het raadzaam om te streven naar de aanbevolen normen van bandenfabrikanten voor optimale veiligheid.

In Nederland is het niet verplicht om met winterbanden te rijden. Wettelijk is alleen een minimum profiel van 1.6 millimeter op je banden vereist.

Winterbanden bij operational lease

 

Heb je een leaseauto? Zo ja, dan heb je kans dat winterbanden zijn meegenomen in je maandelijkse leasebedrag maar dat is niet standaard. Ons advies is om altijd te kiezen voor winterbanden als je een auto leaset. Ieder jaar wijzen onderzoeken uit dat er significant minder ongelukken gebeuren met auto’s die winterbanden hebben vergeleken met auto’s met zomerbanden.

 

Conclusie

 

Het profiel van winterbanden is dus heel belangrijk.  Jouw keuze om wel of geen winterbanden te nemen beïnvloedt niet alleen jouw veiligheid, maar ook die van andere weggebruikers. Belangrijkste zaken om op te letten

  • Winterbanden zijn minder effectief als het profiel minder dan 4 millimeter is.
  • Winterbanden zijn alleen effectief als de temperatuur onder de 7 graden is.

Heb je een vraag over de winterbanden van jouw leaseauto of wil je een auto leasen inclusief winterbanden? Neem dan contact op 0341 76 00 88 of vul het contactformulier in.