go_to_content

Wij vergeleken: Kia Ceed of Kia Proceed leasen?

De Kia Ceed Sportswagon en Kia Proceed vergeleken

Overweeg je een Kia te gaan leasen? Twee van onze collega’s rijden in een gloednieuwe Kia; de één in een nieuwe Kia Ceed Sportswagon GT-line, de ander in een nieuwe Kia Proceed GT-Plusline. De afgelopen maanden hebben ze er duizenden kilometers in gereden. Tijd voor een review van beide auto’s.

De auto’s hebben een hoop met elkaar gemeen maar ook zeker verschillen. We hebben hun ervaringen met beide auto’s samengevat in deze blog.

 

Kia Ceed Sportswagon GT-Line

 

De Kia Ceed Sportswagon GT-Line is een ruime stationwagon). De buitenkant ziet er modern en strak uit. De auto heeft scherpe lijnen en een gestroomlijnde vorm die de aerodynamica verbetert. De heeft Kia Ceed een benzinemotor van 160 pk met een maximum koppel van 253 Nm. De auto is uitgerust met een 7-traps automaat die vlot schakelt dankzij zijn dubbele koppeling (DCT7).

Volgens de fabrikant rijdt deze auto 5,7 l/100km. Onze praktijkervaring is dat de auto 7 l/100km verbruikt met het overwegend rijden op auto(snel)wegen. Maar het verbruik is ook weleens gemeten op 5,5 l/100km bij een rit van 100 kilometer op alleen maar 80 km/u wegen.

Het interieur van de Ceed bestaat uit hoogwaardige materialen en moderne technologieën. Het infotainmentsysteem is voorzien van een responsief touchscreen en makkelijk te gebruiken. Het systeem kan naadloos verbonden worden met smartphones met Apple CarPlay en/of Android Auto.

Er is zat ruimte voor je mede-passagiers en zelfs voor lange ritten prima te doen. De bagageruimte is ruim en heeft meerdere opbergvakken onder en naast de vloer.

 

Veiligheid

De uitvoering waar wij in rijden is uitgerust met level 3 ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). Dat betekent in de praktijk dat de auto zowel zijn eigen positie op de weg als de positie van anderen kan waarnemen én daarnaar kan handelen. De auto heeft:

  • Autonome noodremassistentie; de auto kan indien nodig zelf een noodstop maken
  • Dodehoekdetectie/-assistentie; de auto waarschuwt als er iemand naast je rijdt
  • Lane assist; de auto houdt zichzelf op dezelfde rijbaan
  • Intelligente snelheidsbordenassistentie; de auto kan ‘zien’ hoe hard je mag rijden
  • Adaptieve cruise control de auto past zijn snelheid aan aan de auto voor hem

Als deze veiligheidsfeatures maken de auto zeer veilig en zijn in staat ongelukken te voorkomen.

Vergeleken met andere leaseauto’s heeft de Kia een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding tegen een gunstig tarief en fiscale waarde. Het is zeker de moeite waard om een Kia Ceed te leasen.

 

Kia Proceed GT-Plusline

De Kia Proceed GT-PlusLine is de sportieve broer van de Kia Ceed GT-Line. Waar de Ceed een traditionele stationwagon is, valt de Proceed op door zijn vloeiende lijnen gestrekte vorm onder de ‘shooting brakes’. Hij heeft dezelfde motor als de Ceed en levert dus ook 160 pk met een maximum koppel van 253 Nm. Ook deze auto is uitgerust met dezelfde 7-traps automaat.

Groot verschil met de Ceed is dat de Proceed indien gewenst ook te verkrijgen is met een iets grotere motor. Deze GT motor levert 204 pk bij een maximum koppel van 265 Nm.

Het rijgedrag van de Proceed is anders dan die van de Ceed. De Proceed staat iets dichter bij de grond en de afstelling van de vering en dempers is aangepast. Hierdoor rijdt hij sportiever dan zijn kleine broer. Deze Proceed GT-plusline heeft 18 inch velgen in tegenstelling tot de 17 inch velgen die de Ceed GT-line heeft.

NB: De Ceed is ook verkrijgbaar als GT-plusline, deze is ook uitgevoerd met 18 inch velgen.

De Proceed GT-Plusline heeft dezelfde veiligheidsfeatures als de Ceed GT-line. De ‘Plus’ betekent wel dat deze uitvoering een groter touchscreen, JBL-audio, een elektrisch verstelbare bestuurderstoel en zelfs achterbankverwarming heeft.

Gedeelde Specificaties

Ondanks hun verschillen delen de Kia Ceed Sportswagon en Kia Proceed enkele essentiële specificaties en eigenschappen. Beide modellen zijn gebaseerd op hetzelfde platform, wat resulteert in vergelijkbare afmetingen en een uitstekende bouwkwaliteit.

Ze bieden plaats aan vijf personen en zijn uitgerust met een scala aan veiligheidsvoorzieningen, waaronder adaptieve cruise control, rijstrookassistentie en automatische noodremfunctie.

Zowel de Ceed als de Proceed hebben een modern infotainmentsysteem met een touchscreen display, ondersteuning voor Bluetooth-connectiviteit en stemcommando's. Beid zijn uitgerust met een achteruitrijcamera om makkelijker te parkeren.

 

Verschillen tussen de Ceed en Proceed

Het meest opvallende verschil tussen de Ceed en Proceed is hun uiterlijk. De Ceed is een stationwagon met vijf deuren, terwijl de Proceed de sportievere shooting brake-stijl heeft, met een gestrekte daklijn en een iets grotere bagageruimte.

Vanwege de verschillen in carrosserievorm heeft de Kia Proceed een iets grotere bagageruimte dan de Kia Ceed (scheelt 30 liter).

De Proceed heeft een licht sportievere afstemming dan de Ceed. Daardoor heeft hij een iets strakkere wegligging en responsievere stuurreacties.

De Kia Proceed is iets duurder dan de Kia Ceed, voornamelijk vanwege het premium design en de extra bagageruimte. Desalniettemin heeft de Proceed GT-Plusline waar wij in rijden een fiscale waarde van € 40.435 (de Ceed GT line € 38.345).

Je kunt de Kia Ceed leasen vanaf € 426 per maand. De Kia Ceed sportwagon GT-line waar wij in rijden, kost je € 572 per maand.

De Kia Proceed leasen doe je al vanaf € 514 per maand. De Proceed GT-Plusline waar wij in rijden is verkrijgbaar voor € 586 in de maand.

 

Conclusie

Of je nu kiest voor de Kia Ceed of de Kia Proceed, je bent verzekerd van een goed uitgeruste, betrouwbare en stijlvolle auto. Beide modellen delen essentiële specificaties en technologieën die zorgen voor een comfortabele en plezierige rijervaring. De Ceed biedt veelzijdigheid in een verfijnde station, terwijl de Proceed zich onderscheidt door zijn sportieve en elegante design met extra bagageruimte.

Het maakt niet uit welke van de twee je kiest. Met een Kia Ceed of Kia Proceed maak je sowieso een goede keuze. Wil je advies over de aanschaf van een Kia Ceed of Proceed of heb je een andere vraag over operational lease? Neem dan contact met ons op 0341 76 00 88 of vul het contactformulier in.