go_to_content

Alles wat je moet weten over laadvoorzieningen

Of je nou een berijder bent die overweegt een elektrische auto te gaan leasen of een werkgever bent die zijn werknemers wil faciliteren in elektrisch rijden, het begrijpen van laadvoorzieningen is essentieel.

In deze blog lees je alles wat je moet weten over laadvoorzieningen, zoals de verschillende typen laadstations, kosten, installatie en andere overwegingen.

We hebben onderscheid gemaakt tussen wat belangrijk is voor berijders en werkgevers.

Wat je als berijder moet weten over laadvoorzieningen

 

Typen laadstations

 

Je kunt een elektrisch voertuig (EV) niet zomaar bij ieder tankstation in korte tijd voltanken. De stroom die je nodig hebt komt uit een laadpaal. Er zijn 4 soorten laadpalen:

1. Thuisladers: Thuisladers zijn bedoeld voor opladen bij jou thuis. Een wallbox is eenvoudig door een erkende installateur te installeren en kan je elektrische auto 's nachts volledig opladen. Daardoor kun je 's ochtends met een volle batterij vertrekken. 

2. Bedrijfsladers: Steeds meer bedrijven laten laadpalen installeren op hun bedrijfsterrein. Zo kun je als werknemer goedkoop en efficiënt opladen.

3. Openbare laadpalen: Openbare laadpalen zijn te vinden op straten, parkeerplaatsen, winkelcentra en andere openbare ruimtes. Ze bieden de mogelijkheid om onderweg op te laden. In de meeste gemeenten vindt je openbare laadpalen, je kunt ze vinden via een app of in het navigatiesysteem van je elektrische auto. Het nadeel van deze laadpalen is dat je ze deelt met andere berijders. Je weet van  tevoren nooit of een laadpaal beschikbaar is voor jou. 

4. Snelladers: Snelladers zijn de snelste optie om je auto op te laden. Ze kunnen in korte tijd de batterij tot een hoog percentage opladen. Ze zijn meestal te vinden bij snelwegstations en tankstations.

 

 

Kosten van opladen

 

De kosten voor het opladen van je elektrische auto kunnen variëren, afhankelijk van het type laadstation en de tareieven van je energieleverancier. Heb je zonnepanelen? Dan kun je de stroom die zij opwekken gebruiken om je auto op te laden. Nadeel is wel dat dit alleen overdag kan omdat je panelen ’s nachts geen stroom opwekken.

De tarieven voor openbare laadpalen schommelen tussen de € 0,30 en € 0,79. Snelladers zijn vaak duurder per kWh, tarieven liggen tussen de € 0,60 en € 1,- per kWh. Het voordeel bij snelladers is dat je auto weer snel volgeladen is.

 

Laadpas en Apps

 

Voor toegang tot openbare laadstations heb je meestal een laadpas (of laaddruppel) of een mobiele app nodig. Met een laadpas kun je verschillende laadnetwerken gebruiken net zoals je met een benzineauto voor verschillende aanbieders kan kiezen. De kosten worden vaak maandelijks in rekening gebracht.

Een goede app die je hiervoor kunt gebruiken is ABRP (A Better Routeplanner), hierin vind je alle laadpalen en kan je ook handig je routeplannen en verschillende laadstops plannen.

 

Laadsnelheid

Hoe snel je auto oplaad is afhankelijk van het type laadstation en de laadcapaciteit van je auto. Een standaard laadpaal heeft afhankelijk van het type een vermogen tussen de 3,7kW en 22kW. Openbare laadpalen hebben over het algemeen een vermogen van 11kW. De meeste elektrische auto’s doen er met een laadpaal van 11kW tussen de 4 en 10 uur over om volledig op te laden.

Snelladers kunnen een vermogen tussen de 50 en 350kW hebben. Daarmee heb je in een korte tijd de batterij van 10% tot 80% volgeladen.

 

 

Wat je als werkgever moet weten over laadvoorzieningen

 

Type Laadstations op de werkplek

 

Als werkgever kun je verschillende typen laadstations op de werkplek overwegen. Heb je een eigen terrein waar werknemers kunnen parkeren? Dan kun je met thuisladers werknemers in staat stellen om hun auto's gedurende de werkdag op te laden.

Als je bedrijf gebruik maakt van een openbare parkeerplaats kun je openbare laadpalen aanvragen.  

 

Laadbeheer en toegangscontrole

 

Als je laadpalen op je eigen terrein hebt wil je ervoor zorgen dat deze alleen gebruikt worden door je eigen werknemers en eventueel door bezoekers. Je wilt voorkomen dat ze worden gebruikt door niet-geautoriseerde voertuigen. Om dit te bewerkstelligen kun je gebruik maken van laadpassen en/of mobiele apps. Bijkomend voordeel is dat je daarmee gelijk de laadtransacties kunt bijhouden.

 

Kosten en terugverdientijd

De implementatie van laadvoorzieningen op de werkplek brengt kosten met zich mee voor de aanschaf, installatie en het onderhoud van de laadstations. Om te bepalen of het zinvol is om eigen laadpalen aan te schaffen is het belangrijk om de initiële investering en de verwachte terugverdientijd te evalueren. Dit doe je door de verwachte besparing op brandstofkosten en mogelijke belastingvoordelen door te rekenen.

 

Conclusie

In tegenstelling tot een auto die rijdt op fossiele brandstof moet je bij de keuze voor een elektrische auto rekening houden met hoe je ervoor zorgt dat je je auto kunt opladen. Niet iedereen heeft thuis een laadpaal en niet alle bedrijven hebben laadvoorzieningen.

Heb je hulp nodig met de aanschaf van laadvoorzieningen? Wij zijn gespecialiseerd in het verduurzamen van wagenparken inclusief de aanleg van laadinfrastructuur.

Wil je een vrijblijvende check van je huidige wagenpark of hulp bij verduurzaming, neem dan contact op met één van onze accountmanagers op 0341-76 00 88.