Leaseauto plaat
Terug naar het overzicht Zoek een leaseauto

Eigen bijdrage lease-auto: zo zit dat

Als werkgever kunt u aan uw medewerker een eigen bijdrage vragen voor het privégebruik van de leaseauto. Wat is de eigen bijdrage? Lees meer.

Heeft u medewerkers in dienst met een leaseauto van de zaak? Dan kunt u een eigen bijdrage vragen voor het privégebruik van de auto. Wat houdt de eigen bijdrage precies in? En welke kosten zijn aftrekbaar van de belasting? We leggen het graag uit.

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage is het bedrag dat de medewerker aan de werkgever betaalt voor het privégebruik van de auto. De werknemer betaalt deze eigen bijdrage vanuit zijn of haar nettoloon. De eigen bijdrage is een tegemoetkoming in de kosten die de werkgever betaalt voor de leaseauto. Want de privékilometers zorgen natuurlijk voor een hoger jaarkilometrage, en daarmee meestal voor hogere leasekosten. De eigen bijdrage kan er ook voor zorgen dat uw medewerker zorgvuldiger omgaat met de leaseauto.

Is de eigen bijdrage aftrekbaar van de belasting?

Ja, de eigen bijdrage is aftrekbaar. De medewerker mag deze kosten namelijk in mindering brengen van de bijtelling. Het kan zijn dat de eigen bijdrage hoger is dan de bijtelling. Dan betaalt de medewerker geen eigen bijdrage meer; deze wordt dan 0.

Welke eigen bijdragen zijn aftrekbaar?

Voorwaarde is, dat de kosten betrekking hebben op het privégebruik van de auto. De werknemer kan ook andere kosten die hij aan de werkgever betaalt in mindering brengen, op voorwaarde dat beide partijen vooraf zijn overeengekomen dat het gaat om eigen bijdragen wegens privégebruik. Denk aan de kosten van accessoires, in het buitenland getankt brandstof en de afkoopsom die de werknemer betaalt bij voortijdige beëindiging van het leasecontract. Aftrekbaar is ook de eigen bijdrage bij schade, op voorwaarde dat deze niet het gevolg is van onrechtmatig of onzorgvuldig handelen van de werknemer.

Let wel: als werkgever moet u vooraf en schriftelijk afspraken maken over de eigen bijdrage. Doet u dit niet, dan kunt u dit achteraf niet alsnog vorderen.

Medewerker van Leaselinq

Heeft u een vraag of opmerking?
Bel mij dan via 0341 - 76 00 88 of stuur mij een mailtje


Meer lezen?