Leaseauto plaat
Terug naar het overzicht Zoek een leaseauto

Leasecontract afkopen en profiteren van gunstige bijtellingsregels 2015: kan dat?

Mijn leasecontract loopt in maart 2016 af. Kan ik het contract misschien afkopen zodat ik dit jaar nog een nieuwe leaseauto kan nemen? Want dan profiteer ik op de valreep nog van 5 jaar lang een lagere bijtelling.”

We krijgen deze vraag momenteel dagelijks vele malen. Ons antwoord: ja, dat kan. Maar het is daarbij altijd de vraag of u dat inderdaad financieel voordeel oplevert. Dat hangt af van diverse factoren.

Kosten van het afkopen van uw leasecontract

Aan het afkopen van een leasecontract zijn kosten verbonden. Hoe hoog die kosten zijn? Dat verschilt per auto. Voor een auto met een lagere cataloguswaarde zijn die kosten lager dan voor een duurdere auto, maar dan nog verschilt het per auto. Het is dus verstandig om dat even goed te laten uitrekenen.
 

De minder-dagentoeslag

Stel dat u een leasecontract heeft van 60 maanden en de laatste twee maanden wilt afkopen. Dan krijgt u te maken met de minder-dagentoeslag. Dit is een bedrag per dag dat u betaalt voor de voortijdige beëindiging van uw leasecontract. Hoe hoog dat bedrag is voor úw auto? Dat kunnen wij navragen bij de leasemaatschappij. Vervolgens kunnen wij voor u berekenen of het in uw situatie inderdaad interessant is om het contract af te kopen.
 

Minder-kilometerkosten

In dat rekensommetje nemen we ook de gereden kilometers mee. Dat zit zo: als u voortijdig afstand doet van uw leaseauto, dan is de kans groot dat u minder kilometers rijdt. En dat is gunstig, want dan krijgt u geld terug voor de minder gereden kilometers.
 

Lagere bijtelling

En natuurlijk kijken we ook naar de kosten van de nieuwe leaseauto die u wilt gaan rijden. Beter gezegd: we kijken naar het voordeel om deze auto nog dit jaar te gaan rijden in plaats van in 2016.
 
En dan kan het per saldo inderdaad aantrekkelijk zijn uw leasecontract voortijdig af te kopen.
 
 

Leasecontract afkopen: een voorbeeldberekening

Peugeot 308 SW
Looptijd 48 maanden
Kilometrage 30000
Bijtelling 2015: 14% = € 163.74 per maand (netto)
Bijtelling 2016: 21% = € 245.61 per maand (netto)
 
Het verschil in netto bijtelling over de gehele looptijd is € 3929.75
 
Vraag de kosten voor het voortijdig beëindigen van uw contact bij ons op en zie wat u kunt besparen.
 

Medewerker van Leaselinq

Heeft u een vraag of opmerking?
Bel mij dan via 0341 - 76 00 88 of stuur mij een mailtje


Meer lezen?