Leaseauto plaat
Terug naar het overzicht Zoek een leaseauto

Operational lease of financial lease

U wilt een auto leasen. Moet u dan kiezen voor operational lease of financial lease? Lees er alles over in ons blog.

Een auto leasen: operational lease of toch financial lease?

Stel, u wilt een auto leasen. Waar doet u verstandig aan? Moet u kiezen voor operational lease of financial lease? Want wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Wij krijgen deze vraag voortdurend. Logisch, want als ondernemer bent u daar niet dagelijks mee bezig. We leggen het u graag uit.

Financial lease: exclusief bijkomende kosten

Bij financial lease bent u economisch eigenaar van de auto. De auto staat ook op uw naam. Tijdens de leaseperiode blijft de leasemaatschappij juridisch eigenaar. Na deze periode is de auto uw eigendom. De leaseauto komt op de balans van uw bedrijf. Dit verkleint de liquiditeit en solvabiliteit van uw onderneming. U betaalt de auto af via een maandelijks bedrag plus rente. U bent dus verplicht de aanschafwaarde af te lossen en de auto na afloop van de overeenkomst te kopen.

Financial lease: exclusief bijkomende kosten

Financial lease is exclusief bijkomende kosten voor onderhoud, bandenonderhoud, verzekering en afschrijving. Voor deze kosten moet u dus zelf geld reserveren. Het enige voordeel van financial lease is, dat u eventueel in aanmerking kunt komen voor investeringsaftrek. Dit kan met name interessant zijn wanneer u investeert in bestelwagens of vrachtwagens.

Operational lease: alles onder controle

Bij operational lease blijft de leasemaatschappij economisch en juridisch eigenaar van de auto. U sluit als het ware een huurovereenkomst af. Het gaat dus niet om bezit, maar om gebruik. Na afloop van de leaseperiode levert u de auto weer in. Bij operational lease staat niet de financiering, maar de service en voorspelbaarheid van leasekosten centraal. Immers bij operational lease zijn vrijwel alle kosten in het leasetarief inbegrepen.

Operational lease: inclusief alle bijkomende kosten

Bij operational lease betaalt u een vast bedrag per maand. Dat wil zeggen: inclusief verzekering, wegenbelasting, onderhoud & reparatie en afschrijving. Omdat de auto eigendom blijft van de leasemaatschappij is zij risicodrager, ook wat betreft de restwaarde. De auto staat niet op de balans van uw onderneming.

Welke leasevorm moet het worden?

Operational lease is voor personenauto’s bijna altijd de beste optie. Deze leasevorm is namelijk heel transparant en duidelijk. U betaalt immers één vast bedrag per maand; de bijkomende risico’s liggen bij de leasemaatschappij. Alles onder controle dus. Om deze redenen is operational lease ook dé leasevorm voor elektrische auto’s. Want het is nog niet bekend hoe lang de accu’s meegaan en wat op de langere termijn de onderhoudskosten worden. Goed om te weten: bij subsidies loopt u geen subsidies mis. Want de leasemaatschappij kent deze subsidies en verwerkt deze in de tarieven.

 

 

Medewerker van Leaselinq

Heeft u een vraag of opmerking?
Bel mij dan via 0341 - 76 00 88 of stuur mij een mailtje


Meer lezen?