Leaseauto plaat
Terug naar het overzicht Zoek een leaseauto

Ondernemers: private lease of zakelijk leasen

Private lease of toch zakelijk leasen voor ondernemers?

Denkt u na over autolease? Dan kunt u kiezen uit diverse financieringsvormen. Veel ondernemers stellen ons de vraag: “Waarom moet ik mijn auto eigenlijk via jullie leasen? Kan ik niet beter kiezen voor private lease in plaats van zakelijk leasen?” We leggen het graag uit.
 
Elke auto-importeur biedt tegenwoordig private lease aan. Bij deze vorm van financiering rijdt u, net als bij zakelijke lease, voor een vast bedrag per maand een auto. Inclusief allriskverzekering, wegenbelasting. reparatie, onderhoud, banden & onderdelen en afschrijving & rente. U least de auto 24, 36 of 48 maanden. Het voordeel: u rijdt voor 200 of 300 euro per maand in een nieuwe, betrouwbare auto, zonder onverwachte kosten. U weet dus precies wat u maandelijks kwijt bent. Alleen de brandstofkosten komen daar nog bij. Na afloop van deze periode levert u de auto weer in. De auto komt dus niet in uw bezit.
 

Fiscaliteit

De leaseprijs per maand is bij zakelijke lease en private lease niet gelijk. Immers, bij zakelijke lease mag u (indien van toepassing) de btw terugvorderen. Daarentegen betaalt u wel de zogeheten btw-privécompensatie. Daarnaast zit ‘m het verschil in de bijtelling én in het belastingvoordeel. Als u uw auto zakelijk rijdt, dan kunt u de autokosten zakelijk opvoeren. Dit verlaagt de winst van uw bedrijf, waardoor u minder belasting betaalt. Anderzijds betaalt u wel maandelijks een bijtelling. Het verschilt dus per situatie en per ondernemer wat de meest verstandige financieringsvorm is.
 
Neem alle kosten mee in de berekening
Het is verstandig om bij een vergelijking álle kosten mee te nemen, zoals onderhoud en afschrijving, bijtelling en btw-privégebruik. Voor uw specifieke situatie kijk ik graag met u mee om te zien wat voor u het meest interessant is.
 
Stel dat u een auto zakelijk least voor 500 euro per maand. Dan kunt u deze 500 euro opvoeren als bedrijfskosten. Dat scheelt u – indien u een eenmanszaak heeft en 42 procent belasting betaalt –maandelijks 210 euro belasting. En dan kost de auto zelf ineens nog maar 290 euro netto per maand. Daarbij komt de bijtelling van 125 euro. De nettokosten van de auto zijn dan 405 euro.
 

Zakelijke of particuliere financiering

Trouwens, ook de keuze voor het type contract heeft invloed op bijvoorbeeld de leencapaciteit bij het afsluiten van een hypotheek. Immers, privé-lease valt onder BKR-Registratie. Het is dus verstandig verder te kijken dan alleen de maandelijkse netto-kosten.
 
 

Medewerker van Leaselinq

Heeft u een vraag of opmerking?
Bel mij dan via 0341 - 76 00 88 of stuur mij een mailtje


Meer lezen?