Leaseauto plaat
Terug naar het overzicht Zoek een leaseauto

Met uw leaseauto op wintersport? 5 tips voor een relaxte vakantie

Gaat u met uw leaseauto op wintersport? Een goede voorbereiding is belangrijk voor een relaxte vakantie. Lees onze 5 tips.

Sneeuw, zon, gezelligheid. Kijkt u ook zo uit naar de wintersport? U bent niet de enige: jaarlijks binden circa 1 miljoen Nederlanders de lange latten onder. Veel mensen gaan er met hun leaseauto naartoe. Dat kan prima. Maar bereidt u wel goed voor. We geven u 5 tips:

 

1. Informeer vooraf hoe de hulpverlening is geregeld

Als u onverhoopt met pech langs de weg komt te staan, of betrokken raakt bij een ongeval, dan is het fijn dat u weet hoe de hulpverlening in uw geval precies is geregeld.

Heeft u inderdaad te maken met pech of bent u betrokken bij bij een ongeval? Neem dan contact op met de leasemaatschappij. Voorkom dat u op dat moment nog moet zoeken naar het juiste telefoonnummer. Zorg dat u  belangrijke telefoonnummers bij de hand heeft . Dat geeft u wat rust en zekerheid.

 

2. Rijd op winterbanden

De meeste mensen kennen inmiddels de voordelen van winterbanden. U heeft hiermee  meer grip bij sneeuw en ijs. Ook zijn winterbanden een verstandige keuze zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius duikt én bij neerslag. Dat heeft te maken met de lamellen die zijn verwerkt in de band en met de andere samenstelling van het rubber. Dat zorgt voor extra grip en zij voeren regen, sneeuw en vuil beter af.

Trouwens: de verkeersregels omtrent winterbanden verschillen per land. Zo is het in Duitsland verplicht om tijdens winterse omstandigheden te rijden met winterbanden of all-seasonbanden. Denk aan ijzel, sneeuw, sneeuwmodder en ijs- en rijpvorming. Let op het sneeuwvloksymbool op de band. In Oostenrijk zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht tussen 1 november en 15 april. En in Zwitserland zijn winterbanden bijzonder genoeg niet wettelijk verplicht, maar ze worden wel dringend aangeraden. in Frankrijk zijn winterbanden verplicht op plekken waar dit wordt aangegeven met een verkeersbord. (bron: ANWB)

Lees meer in onze blog over winterbanden

 

3. Vergeet de sneeuwkettingen niet!

Laten we eerlijk zijn: sneeuwkettingen zijn ondingen. Maar ze zijn wel heel belangrijk. In bergachtige gebieden kunnen ze verplicht zijn. Namelijk als dit is aangegeven met een rond, blauw bord met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Er bestaan ook kunststof sneeuwkettingen. Die zijn alleen toegestaan als ze voldoen aan de wettelijke eisen.

Twee tips:

  • Leg de sneeuwketting tijdig aan als dit wordt aangegeven op de route. Dit voorkomt dat u alsnog vastloopt.
  • Oefen thuis alvast met het omleggen van de sneeuwketting. Dit voorkomt een hoop gedoe langs de weg, waar de (weers)omstandigheden meestal verre van ideaal zijn. De ANWB heeft een handig how-to-filmpje

 

4. Pak de auto veilig in

De auto veilig inpakken voor de wintersport doet u door geen los ingepakte lading te vervoeren. Bij voorkeur pakt u de skispullen in een stevige tas in, zodat ze niet rondslingeren. Losse lading kan in Duitsland bij verkeerscontroles een boete opleveren. Bij een open kofferbak wordt aangeraden om een netje te spannen. Heeft de achterbank een skiluik? Dan moet u ook daarin de ski’s vastmaken. De ervaring leert dat ski’s anders alsnog naar voren kunnen schuiven. Ski’s mogen nooit tussen de twee voorstoelen in liggen! Een dakkoffer blijft de veiligste manier om skispullen te vervoeren, omdat hierin al bevestigingsmogelijkheden zitten.

 

5. Bereid u goed voor op files

Jaarlijks staan er kilometerslange files naar de wintersportgebieden. Neem daarom genoeg eten en drinken mee. En vergeet de warme dekens niet. Zorg ook voor voldoende brandstof.  Wacht dus ook niet te lang met tanken! En zorg dat uw telefoon is opgeladen. Dit zijn ook de tips die het Rode Kruis geeft, op basis van hun ervaringen.

 

 

Medewerker van Leaselinq

Heeft u een vraag of opmerking?
Bel mij dan via 0341 - 76 00 88 of stuur mij een mailtje


Meer lezen?