Leaseauto plaat

Bedrijfswagen en de belasting

Ons waardevolle gesprek

 

 

 • Worden uw bestelwagens ook overbeladen?
 • Gevolgen van overbelading, technisch en juridisch
 •  
 • van belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm).

Voorwaarden door de Belastingdienst

Een bestelauto krijgt een grijs kenteken als:

 • De bestelauto voornamelijk is ingericht voor goederenvervoer (en dus niet geschikt zijn voor privégebruik).
 • De bestelauto niet zwaarder is 3.500 kg (daarboven wordt de auto beschouwd als vrachtwagen).
 • Er een vlakke laadvloer is aangebracht over de hele breedte en lengte van de laadruimte. De laadruimte mag bovendien geen zitplaatsen hebben.

Er gelden overigens ook specifieke eisen, voor bijvoorbeeld bestelauto’s met een verhoogd dak en bestelauto’s met open laadbak.

Voorwaarden voor jou als ondernemer

Voldoet uw bestelauto aan de voorwaarden van de Belastingdienst? Dat is mooi. Maar er is meer waar u op moet letten. Want ook als ondernemer moet u voldoen aan een aantal voorwaarden:

 • U bent ondernemer voor de omzetbelasting en hebt een btw-nummer.
 • De bestelauto staat op uw naam.
 • U moet de bestelauto meer dan bijkomstig gebruiken. Ofwel: meer dan 10% van de jaarlijks verreden kilometers zijn zakelijk.

Lagere motorrijtuigenbelasting

Ondernemers die een auto met een grijs kenteken rijden, betalen een lagere motorrijtuigenbelasting. Handig om te weten: u hoeft daar zelf niets voor te regelen. Want u doet de aangifte voor de motorrijtuigenbelasting op het moment dat u het kentekenbewijs op uw naam laat zetten.

Bpm-vrijstelling

Koopt u een bestelauto? Dan hoeft u de bpm niet voor te financieren. Per 1 januari 2007 is de teruggaafregeling namelijk veranderd in een vrijstelling. Als ondernemer krijgt u de bpm-vrijstelling automatisch. U hoeft hiervoor dus zelf niets te doen. 

Belangrijk is wel dat u aan alle voorwaarden blijft voldoet. Zo niet, dan loopt u het risico dat u het bpm-bedrag, binnen een maand, moet terugbetalen. aan de volgende situaties:

 • U gebruikt de bestelauto voor minder dan 10% voor de onderneming.
 • U bouwt de bestelauto om tot personenauto.
 • U verkoopt uw bestelauto jonger dan 5 jaar aan een particulier.
 • U beëindigt de onderneming.

Veranderingen aan de bestelauto

Brengt u veranderingen aan de bestelauto aan? Dat kan het zijn dat de motorrijtuigenbelasting hoger of lager wordt. En in bepaalde gevallen moet u de bpm alsnog betalen. Bijvoorbeeld als de massa van het voertuig verandert. Als het soort brandstof verandert. Of als u de bestelauto ombouwt tot personenauto of kampeerauto. Is één van deze situaties van toepassing? Dan moet u de bestelauto laten keuren door de RDW en het kentekenbewijs laten aanpassen. Let wel: u moet zelf contact opnemen met de RDW.

Vraag de investeringsaftrek aan

Een bestelauto is een bedrijfsinvestering. Tenminste, als het niet gaat om operational lease. Daarom geldt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Investeert u in een jaar meer dan € 2.300, dan kun u een deel daarvan aftrekken van de winst. Let erop dat u de investeringsaftrek aanvraagt in het jaar waarin u de betalingsverplichting aangaat, ook als dit nog niet leidt tot aftrek.

Zo schrijft u uw bestelauto af

U moet de auto op de balans zetten voor de aanschafprijs, exclusief btw en de teruggevorderde bpm. Vervolgens schat u in hoe lang de auto meegaat, hoe intensief de auto wordt gebruikt en wat de restwaarde is. Het verschil tussen de aanschafprijs en de restwaarde wordt in gelijke delen afgeschreven over de jaren dat u de wagen inzet. In sommige situaties kunt u de afschrijving versnellen door af te schrijven op basis van een vast percentage van de boekwaarde.

Meer weten over grijs kenteken en de belasting?

Overweegt u een bestelauto te kopen of te leasen? Voor meer informatie over de mogelijkheden en de belastingregels kunt u vrijblijvend contact opnemen met LeaseLinq, zodat u de juiste keuze maakt.